Ik heb het niet zo op vliegen, of liever gezegd, ik hou niet van vliegtickets boeken en ik hou niet van het gedoe dat je op luchthavens moet doorstaan. Los van dat vliegen zo belastend is voor het milieu.
Dat is het grootste nadeel van het wonen in Portugal voor mij. En aangezien ik graag elke 3-4 maanden mijn familie in Nederland bezoek, moet ik dat maar accepteren.
Of, vroeg ik me af;

zijn er alternatieven voor vliegen tussen Portugal en de rest van Europa?

Sinds de pandemie zijn alle internationale treinverbindingen van en naar Portugal geannuleerd. Er is nog geen datum bekend gemaakt over de heropening van deze of nieuwe verbindingen.
Ik ging op zoek naar een alternatief voor een hypothetische reis, waarmee ik rond 16 juni 2022 in Rotterdam aankom.

Reisschema Cinfães, Portugal – Rotterdam, Nederland


14 juni 2022

07:23 trein Mosteirô, Portugal
|
08:01 Penafiel, Portugal

09:40 bus Penafiel, Portugal
|
17:35 Valladolid, Spain

15 juni 2022

11:50 trein Valladolid, Spanje
|
17:35 Irun-Hendaya

18:12 TGV Hendaye, Frankrijk
|
22:56 Paris Montparnasse

16 juni 2022

06:13 Thalys Paris Gare du Nord
|
09:02 Rotterdam Centraal


Wat?! Dat is niet wat je noemt een alternatief. Dat is een road trip, met twee overnachtingen!
Er zijn wel wat andere alternatieven, maar dan moet je via Madrid en Barcelona met de trein. Of je neemt een bus vanuit Portugal helemaal naar Bordeaux of Parijs. Beide zijn nogal oncomfortabel.
Ik herinner me dat je, voor de pandemie, binnen 30 uur met de trein van Mosteirô naar Rotterdam kon reizen, met een overnachting in de trein. Blijkbaar moet ik nog even wachten tot de internationale treinverbindingen weer werken.
É a vida…

PS: De beste site voor jouw treinverbinding binnen heel Europa is die van Die Deutsche Bahn:
https://reiseauskunft.bahn.de

share:

3 Comments

  1. De nachtrein lijkt niet meer terug te keren, want de Spaanse spoorwegen hebben schijnbaar het meterieel verkocht! Nu staat er een nieuwe route Lisboa-Madrid voor 2030 gepland. Lijkt me dat een express bus naar Spanje en dan treinen een alternatief is. Er komen nog wel nieuwe nightline city trajecten, maar of er routes via Frankrijk en Spanje komen is afwachten.
    Maar wie weet. De route Guarda naar Salamanca wordt ge-elektrificeerd, maar das eigenlijk vanwege de EU vracht corridor. Ook de lijn van Lisbon naar Guarda is nu weer bereisbaar, dus who knows!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.