Lieve blog-lezers, dank voor jullie betrokkenheid bij onze Portugese avonturen. En in het bijzonder Frans, die een opmerking plaatste bij ons eerste artikel over een auto importeren. Frans gaf ons het advies om eens na te kijken of de nieuwe Portugese kentekenpapieren wel klopten. En wat denk je? ER WAS EEN FOUT IN HET PROCES GESLOPEN EN NU STOND ONZE BEDRIJFSWAGEN ALS PERSONENWAGEN INGESCHREVEN!

Het ironische van het hele verhaal is, dat het invoeren van onze Discovery vele malen ingewikkelder was omdat het een bedrijfswagen is… Ergens bij de douane of bij de finanças is het verkeerd gegaan. Aan ons nu de taak om dat weer recht getrokken te krijgen.

Stap 1: naar de IMT in Viseu.
Daar zijn we om de papieren te laten wijzigen zoals (gelukkig) op het officiële inspectierapport genoteerd staat. Je moet er altijd minimaal anderhalf uur wachten, maar degene die ons helpt snapt het direct en maakt de fout ongedaan. ‘Met terugwerkende kracht?’, vragen we nog. Omdat we willen proberen de 2 jaar dat we veel te veel motorrijtuigenbelasting hebben betaald, terug te krijgen. Daar moet hij om glimlachen, want tja, de finanças houdt van betaald te worden, maar geeft niet graag geld terug.

Stap 2: Naar ons gemeentelijk kantoor van de belastingdienst.
De chef wordt er snel bij geroepen en die begrijpt weliswaar wat er aan de hand is, maar echt helpen doet hij niet. We krijgen wel de bevestiging dat we de komende jaren minder motorrijtuigenbelasting moeten betalen. Maar om dat met terugwerkende kracht te laten gelden… moeilijk, moeilijk… Hij kijkt wel honderd keer naar onze papieren en komt tot een conclusie: Hij heeft de bevestiging nodig van IMT dat onze auto echt vanaf de invoerdatum en die hele periode tot aan de correctie al een bestelwagen is geweest. Dus kunnen we terug naar IMT gaan en dat gaan halen?
Nuno ziet het niet zitten en eist een briefje van de chef waarin hij schrijft wat hij precies wil hebben. Dat wil hij wel doen.

Stap 3: Terug bij de IMT in Viseu.
We zitten weer anderhalf uur te wachten. De dame die ons nu helpt schudt haar hoofd: ‘Waarom heeft die man hen niet gemaild om te vragen wat hij wil?’ Dat kunnen we alleen maar beamen. Ze probeert hem te bellen, maar krijgt geen gehoor. Ze belooft het later nog eens te proberen en mij dan terug te bellen.

Stap 4: Tussen IMT en belastingkantoor…
Ze belt me terug, maar heeft de chef niet kunnen bereiken. (het nummer op de finanças website blijkt niet te kloppen). Dus wij weer naar de chef. Die belt haar, want ik heb haar nummer dankzij de nummerherkenning van mijn telefoon. We horen hem door de muur door de hoorn blaffen. Ze gaat hem mailen, zegt hij daarna vriendelijk tegen ons. Ik check bij haar of dat zo is, en stalk haar de dagen daarna telefonisch of ze het al gedaan heeft. Ze vraagt me op een gegeven moment, hoe ik toch aan haar privénummer kom? Gelukkig heeft ze dan de documenten verstuurd en kan ik haar beloven dat ik haar nooit meer zal lastig vallen.

Stap 5: Weer bij het belastingkantoor
Terug bij de chef. Die heeft de email nog niet gezien, maar gaat hem op ons verzoek bekijken: Het is naar zijn zin. Nu kunnen we de officiële bezwaarbrief schrijven. WAT?!? Ja, wij dienen zelf een brief te schrijven met een verzoek om terugbetaling. Ik hoor naast me de stoom uit Nuno’s oren komen. En blijkbaar maakt dat indruk op de chef, die me vervolgens vraagt of ik Portugees kan overschrijven. Ja, natuurlijk kan ik dat. Hij pakt twee A4-tjes en schrijft op de ene in klad onze bezwaarbrief, die ik daarna handgeschreven kan kopiëren. Als een Portugees dictee…

Stap 6: Afwachten.
3 maanden wachten is ons gezegd. Na een goede maand krijgen we een bevestiging dat ons bezwaar is ontvangen en in behandeling is genomen. Na nog een dikke maand krijgen we nieuwe aanslagen voor de motorrijtuigenbelasting van de afgelopen 2 jaar, elk €57,-. Dat ging de goede kant op…
En jawel, twee weken geleden stond opeens het teveel betaalde bedrag op onze rekening! GELUKT!

Eind goed al goed. Als Frans een keer in de buurt is, nodigen we hem graag uit voor de lunch bij ons plaatselijke restaurant!

share:

8 Comments

 1. Beetje ver weg voor mij. Maar voor mij geldt, dat kennis gedeeld moet worden. Ik ben wat blij met mijn Fiat Doblo max, waarin ik ook slapen kan. In Nederland staat dan gelijk een stofzuiger op je bankrekening die iedere maand rond de honderd euro’s plunderd. Hier in Portugal € 32,42 voor een heel jaar. Dat is toch genieten.

 2. Dank voor jullie verhaal; goede info, waar we veel aan hebben. Zijn bezig met VW Transporter in te voeren. Dubbele Cabine, 6 zitplaatsen, in Nederland bedrijfswagen kenteken.
  Nou dacht ik erover hem hier als personenwagen op kenteken te krijgen, vanwege vermeend wegenbelasting voordeel. Maar als ik jullie verhaal goed begrijp is juist een bedrijfswagen stukken (factor 10?) goedkoper?
  Hoe zit dat precies? Dank, groet, Hein

  1. Hallo Hein, dank voor je reactie.
   Misschien heb je in de tussentijd wel ergens het antwoord al gevonden.
   De moeilijkheid is dat de regels steeds veranderen, ‘precies’ uitleggen hoe het zit, kan ik daarom niet.
   Onze ervaring is inderdaad dat we voor onze wagen als bedrijfswagen maar 1/10 motorrijtuigenbelasting hoeven te betalen van als het een personenwagen is.
   Van wat te tot dusver gehoord hebben, geldt dat altijd. Of jullie de Transporter met dubbele cabine kunnen inschrijven als bedrijfswagen, durf ik niet te zeggen.
   Succes!

 3. Fijn, dat jullie deze ervaring zo uitgebreid met ons gedeeld hebben.
  Hier heeft iedereen iets aan.
  Nogmaals bedankt en veel plezier en Succes in zonnig Portugal.

 4. Hallo, ben van plan om naar Portugal te emigreren maar moet eerst nog een voorlopige woonplek vinden, wil daarom eind van de maand met de auto naar Portugal gaan, is jullie iets bekend betreffende quarantaine?
  Verder heb ik meerdere motoren (allemaal klassiekers) die ik mee wil nemen, zijn daar nog bijzondere regels (kosten) voor?
  Hoor het graag,

  Mvg. Rob Schreuder
  Toekomstige woonplaats Maxial
  Conseilo Abrantes

  1. Beste Rob,
   De laatste stand van zaken kan je vinden op :
   https://www.visitportugal.com/en/content/covid-19-measures-implemented-portugal
   Maar het is heel simpel: Reizigers uit alle landen met meer dan 500 besmettingen per 100.000 inwoners, moeten 14 dagen in quarantaine na aankomst in PT.
   Het zal dan ook wel langer dan einde van mei duren voordat NL van die lijst af gaat.

   Wij zijn in geen enkele positie om iets zinnigs te zeggen over het invoeren van klassieke motoren. Mocht je op facebook zitten , raad ik je aan om eens bij een groep van Nederlanders in portugal te vragen of zij iemand kennen die je daar bij kan helpen. (bijvoorbeeld deze groep: https://www.facebook.com/groups/1486542534894504)

   Bom viagem!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.