25 januari 2021

De onderstaande blogpost hebben we bijna 3 jaar geleden geschreven. Het is ons meest geraadpleegde artikel. En het artikel waar de meeste reacties op zijn gekomen, tot op de dag van vandaag.
We zijn heel blij met al die reacties en de vragen die we per mail binnen krijgen. En we hopen vooral dat andere landverhuizers met minder moeite dan wij hun auto weten te registreren in Portugal.

Wij zijn (nog steeds) geen professionele adviseurs en beschrijven alleen onze persoonlijke ervaringen. Dankzij de reacties van de lezers wil ik wel een aantal actuele aanvullingen geven op het invoerproces van een motorvoertuig bij emigratie naar Portugal.
• om in aanmerking te komen voor vrijstelling van invoerrechten, moet het voertuig minimaal 6 maanden in je bezit zijn (dat was voorheen 1 jaar). Bron: aduaneiro.
• dit is de lijst van documenten die nodig zijn voor het aanvragen van de vrijstelling van invoerrechten: https://info-aduaneiro.portaldasfinancas.gov.pt/pt/informacao_aduaneira/Veiculos/isencao_res
• de Automovél Club do Portugal biedt een importeer-service, op deze webpagina vind je ook een simulator voor de wegenbelasting die je moet gaan betalen.
• je ingevoerde motorrijtuig, dat is vrijgesteld van invoerrechten, mag je na 12 maanden boetevrij verkopen. (dat was 5 jaar) Bron: aduaneiro.

Dan volgt hier ons relaas over het invoeren van onze auto tijdens de winter 2017/2018

Fluitje van een cent (originele blogpost van 2 feb 2018)

Als je naar Portugal emigreert mag je als onderdeel van je inboedel 1 auto per persoon belastingvrij invoeren. De procedure kan je uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven en dan is het waarschijnlijk een fluitje van een cent.
Als je, zoals wij, lid bent van de alles-zelf-doen-club, kan je rekenen op een authentieke Portugese ervaring. Die je kunt zien als een verrijking van je inburgeringsproces. Het vraagt om geduld, doorzettingsvermogen en behoorlijk begrip van de Portugese taal. Maar vandaag heeft Nuno onze nieuwe Portugese nummerplaten op de Disco kunnen schroeven!

In Nederland hadden we twee auto’s: een Citroen C4 op LPG en een Land Rover Discovery. Nadat we officieel ingeschreven waren in Portugal begonnen we met de invoerprocedure voor de auto’s. Hiervoor heb je een CoC van de auto nodig. Een Certificate of Conformity is een typegoedkeuring van de auto, die bevestigt dat de auto voldoet aan lokale voorschriften.
Je kunt deze aanvragen bij een dealer in Nederland. Die van Land Rover hadden we heel snel en gratis. Die voor de C4 was lastig te verkrijgen in de vakantiemaand augustus: Eén dealer kon het wel voor €125,-. Die lieten we dus maar even wachten en we besloten te beginnen met de Land Rover.

De procedure moet gestart worden bij je districtskantoor van IMT
(Instituto da Mobilidade e dos Transportes), in ons geval in Viseu. In het tasje ging mee: paspoort, bewijs van inschrijving, CoC, kentekenpapieren en ingevuld formulier model 9 (hier te downloaden).

Het doel is om eerst de auto toegelaten te krijgen in Portugal en vervolgens bij de douane te regelen dat er geen invoerbelasting over betaald hoeft te worden. Het is allemaal zeer discutabel omdat we in Europa vrij verkeer van goederen kennen, maar goed…

Bij de IMT in Viseu kregen we een printje met daarop de procedure uitgelegd. (dezelfde info staat hier op de site van IMT)
Ze liepen alles nog een keer na en stuurden ons direct door naar het keuringsstation in de buurt.

IMT’s checklist

De Land Rover is in Portugal geen onbekende auto en de inspectie leek een makkie te zijn. Tot dat de mannen van het station zagen dat op het CoC staat dat de auto 5 zitplaatsen heeft, terwijl ons model er maar 2 heeft en in Nederland staat geregistreerd als bedrijfswagen.
Gelukkig had iemand van Land Rover en iemand van de RDW me daar telefonisch al voor gewaarschuwd. In 2002 kregen beiden uitvoeringen in Nederland dezelfde CoC. De man van de RDW had me gewezen op het feit dat op de kentekenpapieren de code stond voor bedrijfswagens (N1) en dat ik ze daar maar mee moest overtuigen.

Dat lukte die vrijdagmiddag niet. We moesten terug naar het districtskantoor, maar dat kon pas weer na het weekend.
Toen wisten we nog niet dat dit hoort bij de procedure: Je denkt dat je een stap vooruit gaat, maar tegelijkertijd komt er weer wat bij of moet je weer een stap terug. Een oefening in Portugees geduld…

Enfin, terug naar districtskantoor: uitleg aan hoofd van de afdeling geven met een paar ingestudeerde zinnen. Daarna een nieuw formulier gekregen om weer naar het keuringsstation te kunnen. Helaas betekende dit dat de auto als ‘não está homologado’ wordt bestempeld en we een duurdere procedure moeten doorlopen. De directeur van het station behandelt zelf ons geval. En ja, hij gaat over tot de technische keuring om de auto toe te laten op Portugees grondgebied! De enige restrictie is dat we een scheidingshek tussen de stoelen en de laadruimte moeten plaatsen, want dat is verplicht. De directeur vertrouwt op onze blauwe ogen dat we dat zullen doen en geeft ons de papieren mee. De weken erna maken wij eerst een hek, voordat we weer terug gaan naar de IMT om de nieuwe kentekenpapieren op te halen.

Centro Inspeção Automóvel

Op een donderdagochtend rijden we met een scheidingshek in de auto weer naar Viseu. Het is lekker rustig op de weg. Bij aankomst snappen we waarom: het is São Mateus. Dé stadsheilige wordt vandaag geëerd en het districtskantoor is daarom dicht. Weer een stap terug en de dag erna probeer ik het weer. Dan is het rustig omdat de rest van de stad zijn roes ligt uit te slapen.
Als ik het kantoor weer uitstap besef ik dat ik eigenlijk postbode ben geweest. Ik heb het keuringsrapport van het station persoonlijk naar hun toegebracht en ik heb €165,- mogen afrekenen. Nu kunnen we naar de douane om te voorkomen dat we invoerbelasting moeten betalen.

Ik probeer er achter te komen naar welk douanekantoor we moeten én wat we daar nodig hebben. Via de site van de Alfândega (douane) kies ik het dichtstbijzijnde kantoor en probeer ik ze te bellen voor wat extra informatie.
Er is even consternatie omdat zij ook niet weten naar welk kantoor we moeten gaan omdat ze een paar jaar terug een herindeling hebben gehad.
Kantoor Braga komt uit de bus en ik bel ze om te weten wat we mee moeten nemen (in het Portugees!). De medewerkster is in ieder geval geduldig en kan ook langzaam en simpel praten en zegt: ‘Neem alles mee van de lijst’.
‘De lijst?’ vraag ik.
‘Ja, de lijst.’
Ik: ‘En waar kan ik die vinden?’
Zij: ‘Heb je die niet? Heb je wel email?’
En zowaar een paar minuten na ons gesprek heb ik de lijst in mijn mailbox!

Dé lijst

Als we naar Braga gaan neem ik mijn laptop en onze hotspot maar voor de zekerheid mee. Dat bleek niet geheel onverstandig, want er zat nog een foutje in één van de formulieren, dat ik zo ter plekke kon veranderen en opnieuw kon indienen. Pfffffff, de lijst wordt stapje voor stapje helemaal afgevinkt. Het is gelukt!

Een paar dagen erna vinden we de nieuwe Portugese kentekenpapieren in onze brievenbus. Nu mogen we naar de belastingdienst om wegenbelasting te betalen. Daar komen we er achter dat we voor onze oude Disco uit 2002 hetzelfde tarief mogen betalen als een auto uit 2018. Een pijnlijke constatering: ipv €50,- per jaar mogen we het 10-voudige gaan betalen.

In de tussentijd hadden we ons al gerealiseerd dat we aan 1 auto voldoende hebben. De C4 hebben we dus weer terug gereden naar NL en via marktplaats verkocht. Fluitje van een cent.


Helaas bleek na het schrijven van deze post, dat er een foutje gemaakt is in het invoerproces. Een lezer wees ons daarop in de comments hieronder. Hoe het afgelopen is lees je in dit vervolg. (sept.2019)


Handige Portugese woorden

KentekenMatrícula
KentekenpapierenCertificado de matrícula
Geimporteerd voertuigVeículo importado
RDWIMT (Instituto da Mobilidade e dos Transportes)
AanvraagPedido
FormulierFiche
InvulformulierModelo
AdresMorada
MerkMarca
APKInspeção técnica periódica
KeuringsstationCentro Inspeção Automóvel
TypegoedkeuringHomologação
AangifteDeclaração
DouaneAlfândega/Aduana
BelastingImposto
BelastingdienstFinanças
2 feb 2018

share:

10 Comments

 1. Ik kan u aanraden een belastingdeskudige te raadplegen. Zover ik kan zien is uw wagen als bestelwagen goedgekeurd u valt dan in het bekastingtarief van bestelwagens. Voor u zou dat rond de 56 euro per jaar zijn. Dus is bij finans de klasse niet goed ingevuld.

 2. Er gaan geruchten, dat de invoer procedure en invoerkosten door Portigal moeten worden gewijzigd, op last van de EU.
  Is iemand hiervan op de hoogte?

 3. De procedure is volgens mij niet gewijzigd. Wel enkele voorwaarden. Vóór 2018 moest de wagen vóór je naar P kwam 1 jaar in jouw bezit zijn. Nu is de voorwaarde zes maanden.
  Bij vrijstelling ISV kon je vroeger de wagen enkel verkopen in de eerste 5 jaar met alsnog een degressieve ISV te betalen. Bijv. ISV vrijstelling van 8.000 euro en verkoop na 2 jaar, dan toch nog 8.000 – (2 x 20%) = 4.800 te betalen. Nu mag je zonder dergelijke penalty reeds na een jaar verkopen.
  Ook dit: de procedure voor ISV vrijstelling voor nieuwkomers moet via internet afgehandeld worden en binnen een periode van 14 dagen moet je alle documenten aangeleverd hebben. Scans! Ook moet je de originelen nog 4 jaar bewaren. Denk erom dat de isv vrijgestelde wagen enkel door de importeur en zijn diecte familie (partner, kinderen) mag gebruikt worden. Niet aan een Portugees uitlenen !
  Na 10 jaar daalt de IUC die jaarlijks moet betaald worden. Dat is na 10 jaar op Portugese inschrijving. Vanaf 2020 krijg je het verminderde IUC tarief zodra de wagen 10 jaar oud is. Ook al rijdt die nog maar 2 jaar met een Portugese nummerplaat.

 4. De ISV kan vrij hoog zijn. Vb. diesel 2150 cc, 154 gr CO2/km nieuwe wagen: pakweg 15.000 euro. Na 6 jaar nog steeds bij invoer zonder vrijstelling bijv. meer dan 8.000 euro. (de isv bij niet-vrijgestelde invoer daalt jaarlijks tot een auto 10 jaar oud is). Daardoor zijn 2dehandswagens in P erg duur: de eerste eigenaar heeft nl. de isv betaald. Mijn advies: kom je naar P koop ten minste 6 maanden vooraf een wagen met performante motor. Na een paar jaar krijg je er in P een ongeloofelijke prijs voor op de tweedehandsmarkt.

 5. Wie door het hele procédé wordt afgeschrikt: er zijn bedrijven die de invoer voor jou regelen. Ook de Automovél Club do Portugal doet dat en heeft naast een aantrekkelijke prijs ook kantoren in de grootste steden.

  Wagen nodig? Vergelijk dan de aankoopprijs in P met het importeren (en dus ISV betalen) van een 2dehands uit landen met een grote 2dehands markt (B en Nl bijv.). Het loont. Mijn Portugese buur importeerde in de voorbije jaren zelf, met betaling van isv, een 2dehands voor elk van zijn 3 zonen.

  Op de site van A&T ofte Finaças staat een simulador van de isv. Die vind je ook op andere websites:
  https://impostosobreveiculos.info/iuc/simulador-iuc/#principal

  (geredigeerd en aangevuld door asrolhas)

 6. Vroeger waren autos in het arme P een exclusiviteit. Net als huizen en gronden werd en wordt het bezit ervan geregistreerd bij de Conservatoria (IRN).

  Autos worden zelden gestolen.
  De grootste reden is dat je voor het registreren met twee moet zijn: zowel verkoper als koper moeten bij de Conservatoria aanwezig zijn. Dat is ook zo voor een motorfiets. Koop je hier in P dan ga je met de verkoper naar de Conservatoria voor de eigendomsoverdacht. Kostprijs rond de 30 euro. Vul de formulieren juist in: Nome is voornaam en apelido is familienaam! Juist invullen want een rechtzetting kost 60 euro.

  (geredigeerd en aangevuld door asrolhas)

  1. hallo
   wij willen voorjaar 2020 naar portugal verhuizen en onze BMW touring 320i uit 2012 meenemen.
   wat zijn de voor en nadelen hiervan in financial opzicht bv afgezien van de procedurals maken.

   groeten huub

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.