Als je een bedrijf start in Portugal, kom je geheid CIRS en/of CAE codes tegen. Met deze codes worden de bedrijfsactiviteiten beschreven van een ondernemer of bedrijf. Eén bedrijf kan verschillende codes gebruiken voor verschillende bedrijfsactiviteiten.
In eerste instantie dacht ik dat het gewoon een manier was van de overheid om bedrijven te categoriseren. Maar het is meer! Ik kwam erachter dat door het kiezen van de juiste (en nog wel representatieve) code, je in een gunstiger belastingregime kan komen.

De eerste versie van dit artikel schreef ik in april 2020.
In dec 2022 heb ik op basis van mijn persoonlijke ervaring, het één en ander toegevoegd.

CIRS en CAE codes

Freelancers die in Portugal een ‘Empresário em Nome Individual’ starten, kunnen twee bronnen raadplegen om hun bedrijfsactiviteit codes te kiezen. De ene is de CIRS-lijst (Código do Imposto sobre o Rendimento das Pessoas Singulares) en de andere is de CAE-lijst (Classificação das Atividades Económicas). Simpel uitgelegd, zou ik zeggen dat de CIRS-lijst een lijst is van vrije beroepen, zoals advocaten, architecten, kunstenaars, tandartsen, enz. En de CAE-lijst is een lijst van beroepen en businesses die meer commercieel zijn, meer op verkoop gericht, zoals het runnen van een B&B of een winkel, een bar of het bouwen van websites, meubels, etc.

Freelancers, die gekozen hebben voor het simpele belasting systeem (waar ik over schreef in deze post), betalen inkomstenbelasting over een vast percentage van hun jaaromzet. Voor zover ik het begrijp, is dat percentage 75% voor de meeste freelancers die een dienst aanbieden. Het maakt niet uit of hun bedrijfsactiviteit wordt beschreven door een CIRS-code of een CAE-code.

Maar als de bedrijfsactiviteit van de freelancer geen dienst is, maar bijvoorbeeld verkoop van producten, kan dat aftrekpercentage veel hoger zijn dan 25%!
Bijvoorbeeld, een freelancer met een kleine B&B , die heeft gekozen voor het simpele belastingregime, mag zijn jaaromzet met 65% verlagen om zijn belastbaar inkomen te berekenen. Hij betaalt dus alleen inkomstenbelasting over 35% van de jaaromzet, de overige 65% wordt als kosten beschouwd.

het addertje onder het gras…

Voor de meeste freelancers is het kiezen van de juiste code niet zo moeilijk en hebben ze het bijhorende aftrekpercentage maar te accepteren. Maar voor mijzelf, werkend in een grijs gebied tussen film/schrijven/media/webdesign, kwam geen enkele code uit de CIRS- of CAE-lijst precies overeen met mijn bedrijfsactiviteiten.
In dit geval was het de moeite waard om na te denken en de mogelijkheden te onderzoeken. Mijn accountant hielp me hierbij. We hebben de code gevonden waarmee ik in principe 65% aftrek krijg op mijn omzet.
Ja, in principe. Omdat de Portugese belastingdienst altijd anders kan beslissen. Ze kunnen zelfs beslissen om het aftrekpercentage te laten verschillen tussen de projecten waaraan ik werk. Ik stuitte op voorbeelden van fotografen, die een aftrekpercentage van 65% mochten gebruiken op huwelijksreportages. Maar ze mochten dat niet gebruiken op portretten voor een advertentie. Het werd onderbouwd met redenen als creativiteit, auteurschap en dat soort dingen.
Dus, het is weer een gevalletje ‘de tijd zal het leren’…

Wat de tijd me deed leren…

En inderdaad. De eerste keer dat ik belastingaangifte deed voor de IRS (inkomensbelasting), oordeelde de belastingdienst dat ik inderdaad het aftrekpercentage van 65% mocht gebruiken.
Het jaar erop oordeelde ze anders.
Men stelde dat ik geen recht had op dit aftrekpercentage omdat ik mijn facturatie deed met ‘recibos verdes’. Wanneer je de bedrijfsactiviteiten classificeert met een CAE code, moet je dus e-facturen maken met een gecertificeerd boekhoudprogramma. En deze facturen zelf invoeren op de portal van de Finanças. Dat ga ik per 1 januari 2023 doen.

extra info:

Dit is de lijst met CIRS codes voor freelancers die een dienst aanbieden,
en dit is de CAE code lijst met bedrijfsactiviteiten.
Wees echter beducht op veranderingen, de lijsten worden zo en nu en dan bijgewerkt. Raadpleeg daarom altijd een accountant of de belastingdienst.

handige portugese woorden voor een freelancer

een afkortinguma sigla
codescódigos
belastbaar inkomenrendimento tributável
omzetvolume de negócios
bedrijfsactiviteitatividade económica
eigen ondernemingEmpresário em Nome Individual (ENI)
zzp-ertrabalhador independente
belastingdienstfinanças

2 april 2020

share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.