Omdat we officieel in Portugal wonen, betalen we hier ook belasting. De belastingdienst wordt ‘As Finanças’ genoemd. Zodra je een fiscaal nummer hebt, kan je een inlog aanvragen voor het internetportaal en kan je alles voor en met de belasting online doen.
En zo kon ik dit jaar ook weer mijn inkomstenbelasting online indienen.

Inkomstenbelasting voor zelfstandig ondernemers

Al eerder schreef ik dat Dona Rolha hier ingeschreven staat als zelfstandig ondernemer. En als kleine zelfstandige kan je kiezen voor een simpel regiem, waardoor je geen bonnetjes boekhouding bij hoeft te houden.
Het belastbaar inkomen, is een vast percentage van de jaaromzet. Het percentage kan per beroep, branche en de aard van de werkzaamheden verschillen. (zie ook onze eerder blog over de bedrijfscodes: CIRS en CAE)

Belastingaangifte inkomstenbelasting

De aangifte doe je met een online formulier, waarbij je een aantal bijlagen moet toevoegen om je inkomen op te geven. Het inkomen uit de onderneming geef je op met ‘Anexo B’. Je hebt ieder jaar tussen 1 april en 30 juni de tijd, om deze opgave voor de inkomstenbelasting te doen.
Het is vrij gemakkelijk, met een vertaalhulpje kom je een heel eind. Het systeem geeft duidelijk aan als je iets vergeten bent of een fout maakt. De eerste keer heb ik het samen met een boekhouder ingevuld en nu herhaal ik dat trucje gewoon ieder jaar.

Hoeveel belasting betaal je in Portugal?

In Portugal heb je geen belastingvrije voet. Dus vanaf de eerste euro betaal je al belasting over je inkomen, maar er zijn wel kortingen en er wordt gewerkt met schalen. In de rood omlijnde kolom kan je het gemiddelde percentage zien dat er wordt geheven over het inkomen.

Schalen inkomstenbelasting Portugal 2022

Maar in de praktijk betaal ik minder belasting dan dat.
Het is me totaal onduidelijk hoe mijn belastbaar inkomen wordt berekend, want er staat geen uitvoerige toelichting bij.

Dit jaar was ik de deadline bijna vergeten en vulde ik net op de laatste dag mijn omzet in, het totaal van de ‘recibos verdes’ ofwel de facturen die ik had gestuurd (zie ook facturen versturen)
Een dikke week later kreeg ik het bericht dat mijn aanslag was geselecteerd voor verdere analyse. Dan krijg je toch even zweet in je handen, maar het bleek dat ze een toelichting wilden.
Het had te maken met de verdeling van schrijf- en filmwerk. Daar zijn verschillende bedrijfscodes voor en dan worden er andere percentages gehanteerd. In het aangifteformulier kan je dat niet scheiden, en daar moest een toelichting voor komen. Gelukkig kon de boekhouder me even helpen. Verder had ik het zelf helemaal goed gedaan, verzekerde hij me.

En waar betaal je nou eigenlijk voor?

Vrij snel na je aangifte, krijg je per post en online de aanslag met het bedrag dat je moet betalen.
Ook kan je, als je net de aangifte hebt ingediend, de simulator raadplegen om al een indicatie te krijgen. Ook dit jaar hoef ik weer minder te betalen dan ik verwachtte. Dat valt weer mee!
Het leuke vond ik dat ik na het indienen van de aangifte een plaatje kreeg waar de Portugese Staat de inkomstenbelasting voor gebruikt:

Vertaling:
De belasting is een middel voor een beter land. Leer waar het geld van uw belasting naar toe gaat.

De belastingdienst heeft in bijna elke gemeente nog een lokaal kantoor. Zij verwerken en innen alle belastingen in hun district namens de Staat. Ik vind het een beetje raar dat ik weet wie mijn aanslag beoordeelt en verwerkt. Maar goed, privacy wordt in Portugal nu eenmaal niet zo hoog aangeslagen als in Nederland.
Nadat ik mijn toelichting had gestuurd kreeg ik vrijwel binnen een week het bericht dat de toelichting was geaccepteerd en dat de aangifte nu in orde was. Nog een week later kreeg ik de aangepaste aanslag binnen. Dat gaat dus vrij ‘rápido’!

Naast inkomstenbelasting moet je ook een deel van je inkomen afstaan aan sociale verzekeringen in Portugal. De aangifte en betaling verloopt via een andere instantie, de Segurança Social. Daar zullen we ook nog een blogje aan wijden.


De ‘finanças’ heeft vrij veel informatie voor buitenlanders op de site staan in het Engels:
info.portaldasfinancas.gov.pt


Portugese woorden over belastingen

Belastingdienst (formeel)Autoridade Tributária e Aduaneira
Belastingdienst (informeel)As Finanças
Burger Service Nummer (BSN)Número de Identificação Fiscal (NIF)
Inkomstenbelasting (van individuele personen)IRS (Imposto sobre o Rendimento das Pessoas Singulares)
belastingenimpostos
inkomstenrendimentos
aangifte doenentregar declaração
aanslagliquidação
kortingendeduções
rentejuro
te betalen bedragvalor a pagar
gemiddeldmédia
10 aug 22

share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.