Nietsvermoedend liep ik gisteren naar de ruïne, toen mijn oog op een klein bruin bewegend bolletje aan een oude druivenplant viel. Hé, een trosje bijen! Het was een zwermpje dat ongezien was neergestreken in onze tuin.

Dat was leuk! Maar waar lagen al onze bijenspullen? In Nederland hadden we een paar jaar bijen gehouden en het leek ons leuk om dat in Portugal weer op te pakken. En nu, diende dit zwermpje zich zomaar aan.
Net als bij onverwachts bezoek, lieten we alles uit onze handen vallen en doken we de opslag in. Gelukkig bleven de bijen hangen tot we alles bijeen hadden. En nog fijner: het zwermpje was makkelijk te benaderen en liet zich zo, hup, in een 6-ramer scheppen. Dat scheelde weer een verhuizing van korf naar kast later op de avond.

Maar nu? Hoe houdt je bijen in Portugal? Wat zijn de reglementen en de gebruiken? Is de zwerm niet van de buurman en doen we er goed aan om dat eerst even te checken? Als dat zo is, mag hij het zwermpje terug hebben. Maar wat zijn de Portugese imker woorden, zodat we het kunnen vragen?

Portugese woorden voor een bijenhouder

honingbijenabelhas
een zwermum enxame
zwerm scheppencapturar um enxame
bijenhoudenapicultura/ criar abelhas
imkerapicultor
bijenkastcolmeia
zes-ramercolmeia núcleo
bijenvolkcolônia de abelhas

Bij toeval zag Nuno de desbetreffende buurman langskomen met een bijenkastje. Met wat improvisatie en gebaren kon hij duidelijk maken dat we een zwerm hadden geschept. De buurman gunde ons het geluk, want zelf was hij al zijn bijen kwijt. Hij hoopte ook nog op een zwermpje.

Nadat we de zwerm geschept hadden moesten we een vaste standplaats kiezen voor het volkje. En terwijl we dat deden, kwamen alle bijenhouders-weetjes weer langzaam naar boven. En in mijn geval ook herinneringen aan de documentaire die ik maakte in 2012, over drie verschillende bijenhouders in Nederland.
Een handvol bijen.

Dat gaf ook het besef dat het bijenhouden niet alleen maar vreugde brengt. De bijen, en alle insecten eigenlijk, hebben het zwaar. Gedurende de afgelopen 30 jaar is de algehele insectenpopulatie met 75% verminderd! De natuurlijke balans binnen ecosystemen is verstoord. Je ziet dat ook bij de bijen; hun weerstand is laag. Ze worden belaagd door uitheemse parasieten en rovers, zoals de varroamijt en hier in Portugal door de Aziatische hoornaar.
Nu we de zorg voor dit bijenvolkje op ons nemen, zullen we dus weer wat research moeten doen. Leren hoe men hier in Portugal imkert, hoe we onze bijen het beste kunnen beschermen tegen de lokale bedreigers en ziektes.
Gelukkig hadden we al bijvriendelijke bomen gekozen voor onze tuin (fruitbomen, bessenstruiken, esdoorn, linde). Dat moeten die bijen gezien hebben, voordat ze hier naar toe zwermden!

Nog meer Portugese bijen woorden

honingmel
bijenraatfavos
koninginrainha
werkstersas abelhas operárias
darrenos zangões
berokerfumigador
wascera
voerbakalimentador
broedraamcaixilho de cria
raamcaixilho
broedkamerninho de criação
honingkamermelgueira

Al bij eerste korte research kwam ik deze site tegen van portugese ministerie van landbouw, regio noord, met een handleiding voor de bijenhouder. Manual apicultor

Lees ook het vervolg over onze ervaring met bijenhouden in Portugal

3 mei 2019

share:

10 Comments

 1. Geweldig! Jullie hebben weer bijen!! Hier zaai en plant ik me suf in mijn postzegeltuin met insechtaantrekkende planten en heb bij winterse temperaturen de eerste bij in de voortuin juichend verwelkomd. Mocht zich een zwermpje aandienen hier, dan hoop ik op een bijenliefhebber uit de buurt! Geen idee wat ik ermee zou aanmoeten…

  1. Heel goed! Lekker doorgaan met planten en zaaien, mag ook guerilla in je omgeving 😉 Daar profiteren alle insecten van. En één telefoontje naar de plaatselijk bijenhoudersvereniging is waarschijnlijk genoeg als je een zwerm hebt, de plaatselijk imker is er vast blij mee om te komen scheppen. (mits die niet te hoog in de boom hangt)

 2. Wat leuk!

  Wij gaan in april naar Portugal emigreren en willen ook daar weer bijen gaan houden. Weet je ook of het formaat van de ramen/ kasten in Portugal hetzelfde is? Ik heb nu de NL spaarkast en was benieuwd of de ramen in Portugal daar straks inpassen…

  Nog andere zaken waar we rekening mee moeten houden? Mag je daar zomaar bijen gaan houden of is er een vergunning of iets dergelijks nodig?

  Groet, Lineke

   1. Dank! Het lijkt erop dat de afmetingen wel anders zijn (veel hogere kamers). Maar goed ik heb voor 4BK en 3 HK nog ramen, dus voorlopig red ik me wel. Maar eens zoeken waar ik me kan registreren. Het is nu bijna zover. Morgen mijn Hollandse bijtjes verhuizen naar een collega imker, want die verhuizen niet mee.

 3. Ik ben heel benieuwd wat uw ervaringen in de winter zijn. Blijven ze hier doorvliegen? Dat zou natuurlijk een heel ander verhaal worden in vergelijking met wat ik in Nederland heb geleerd met betrekking tot inwinteren enzo. Komt er misschien een bijen 3 en 4 uit? volgens mij zijn er nog meer geïnteresseerden.
  P.S. De link naar de manual apiculor bestaat waarschijnlijk niet meer.

  1. Beste Rijk, Dankjewel voor je reactie.

   Inderdaad is het inwinteren in Portugal heel anders.
   Wij wonen in het ‘koude’ noorden, maar inwinteren op 10-12 kg voer per kast is niet nodig.
   In alle wintermaanden zijn er op zijn minst wel een paar dagen dat het warmer is dan 8 graden. De dames kunnen er makkelijk even uit voor water of zich te ontlasten.
   En qua stuifmeel maak ik me al helemaal geen zorgen.
   De hazelaars bloeien al in januari en de komende maanden staat er steeds meer in bloei.
   In februari is er meestal al weer broed aanwezig in het volk.

   De link naar de manual is aangepast! Dank voor de melding.

   En ook dank voor de aansporing om weer wat te schrijven over onze ervaringen met bijenhouden in Portugal.
   Dit zijn alle artikelen die we daar over geschreven hebben:
   https://www.asrolhas.com/category/bijenhouden-in-portugal-nl/

   1. Bedankt voor je uitgebreide antwoord.
    Ik moest wel lachen om je zin “Wij wonen in het ‘koude’ noorden”.. Ik weet niet hoe koud het bij jullie is geweest de afgelopen (en nu nog) tijd, maar dan woon ik het het ” nog véél koudere noorden”, 1 a 2 rivieren noordelijker. En ook veel ‘natterder” noorden. Lima/Minho.
    Ik kijk uit naar de komende updates over de bijen en heb voorlopig al heel veel te lezen nu de link weer werkt naar de manual de apicultor.

    1. Ja, het zal zeker natter zijn bij jullie. Hoe dan ook zullen de bijtjes een kortere winterperiode hebben dan in de lage landen.
     Boa sorte!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.