We hebben vanmiddag groen licht gekregen om de bouw te beginnen van ons tuinhuis-de-luxe!

Al in mei hadden we bij de camera (câmera municipal; het gemeentehuis) geïnformeerd wat we vergunningvrij mochten bouwen op ons terrein. Hier in Portugal is dat per gemeente verschillend en het is afhankelijk van de bestemming die het huis of terrein heeft en in welke zone het staat. En ook als je vergunningvrij wilt bouwen, heb je meldingsplicht bij de gemeente voordat je met de bouw aanvangt.

Bouwreglement in Portugal

De bouwreglementen worden door elke gemeente vastgelegd in de RMUE, die je vaak kunt downloaden van de website van de camera. Dat hadden we gedaan en samen met de informatie die we in mei hadden gekregen wisten we dat we een bijgebouw van maximaal 30 m2 en 3 m hoog zonder vergunning mochten bouwen in onze gemeente.

Op basis daarvan maakten we een ontwerp voor een tuinhuis-de-luxe van 29,95 m2 en 2,95m hoog. Waar een bed, een paar kledingkasten, een keukentje, een badkamertje, een bank en 2 tafels in pasten. Want tijdens de grote verbouwing van ons huis, willen we daar niet in wonen. Bovendien heeft er in het huis nog nooit elektriciteit, stromend water en een afvoer gezeten. Dus echt comfortabel kamperen is het niet.

Het ontwerp proces

Het ontwerp hebben we zelf gemaakt. In het begin hebben nog overwogen of we niet een caravan of een een stacaravan moesten kopen. Maar 3 jaar in een caravan? Nee, bedankt… Ook hebben we gekeken naar prefab bouwpakketten, maar dat viel al snel af omdat ze én heel duur waren, én alleen maar casco waren, én nooit de ideale indeling voor ons hadden.

eerste schetsen voor tuinhuis

Op internet en met name op pinterest vonden we prachtige voorbeelden van tuinhuizen en tiny houses. We keken af hoe je de ruimte zo efficiënt mogelijk kon indelen en omdat we geen hoogslaper wilden (niet zo handig met twee reuzen), kwamen we uiteindelijk op een L-vorm. Hierdoor beperk je de loopruimte en konden de waterleidingen en afvoer makkelijk dicht bij elkaar ontworpen worden.

Voor de bouwtechniek kregen we vooral inspiratie van de ideeën van Walter Segal. Een Britse architect die in de jaren 70 een huis ontwikkelde dat makkelijk door mensen zelf gebouwd kon worden.

Walter Segal

Door zijn ideeën besloten we tot houtskeletbouw en om het huis op poeren te zetten. Voor de gevelbekleding kozen we een echt lokaal product: leisteen. Dat ongeveer 40 km hier vandaan uit de bergen gewonnen wordt en als grootste voordeel heeft, dat het geen onderhoud vraagt. Als je weet dat we in Nederland, een houten tuinhuis, een houten schuur en een houten ombouw om de zoveel jaar moesten schilderen, dan begrijp je dat we daar wel blij van worden.

Toen we min of meer de lay-out van ons ontwerp hadden bedacht, zijn we op marktplaats al gaan zoeken naar deuren en ramen voor weinig of niets. De grootste klapper die we daarbij maakten was een panoramaraam van 185×250 cm. (En 500kg) Dit raam maakte ons ontwerp helemaal af!

Het panoramaraam staat al klaar op de bouwplaats

Met sketchup, een gratis 3D ontwerpprogramma, maakte ik een mooie 3D impressie van ons ontwerp. Toen we, 2 weken terug, de start van onze werkzaamheden bij de Camera gingen melden, konden we die mooi gebruiken. Helaas, de medewerkster durfde niet met zekerheid toestemming te geven om met de bouw te beginnen. Waarom precies, bleef een beetje onduidelijk…

Toestemming voor de bouw

Vandaag moesten we daarom op afspraak komen bij de architect van de gemeente. Gelukkig bleek het een aardige behulpzame man, die ook wat Engels sprak. Het punt was dat er gecheckt moest worden of we ons tuinhuis niet te dicht bij de ‘rego’ zouden bouwen. Regos zijn irrigatie kanaaltjes die in het platteland overal liggen tussen de rivierstroompjes en de landbouwgrondjes van het dorp. Maar onze cabana komt niet bij een rego te liggen en dus mogen we beginnen!

Handige Portugese woorden

een tuinhuis/schuur um abrigo
het gemeentehuisa câmera municipal
vierkante meter metro quadrado
hoogtealtura
lengtecomprimento
breedtelargura
het vloeroppervlaka área
het gebouw/de gebouwena edificação/ as edificações
een bouwvergunninguma licença de construção
bouwreglementRMUE
(Regulamento Municipal da Urbanização e da  Edificação)
melding werkzaamhedencomunicação de início dos trabalhos
een (water) geulum rego
De indeling van ons DHZ tuinhuis

share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.