Dit jaar klagen we niet over het inpakken van het dak om het te beschermen tegen de regen, terwijl we aan het renoveren zijn. Maar we hebben wel last van de hitte. Het is gewoon ondraaglijk om tussen half elf en zeven op het dak te zijn.
Dus we proberen vroeg op te staan, om zoveel mogelijk te doen. En zodra de zon achter de bergen verdwijnt gaan we door tot het donker is.

Stappen om ons oude dak te vernieuwen

Een maand geleden hebben we de oude dakpannen eraf gehaald. Daarna moesten we veel schoonmaken. We schepten tientallen emmers vol oude afgeknaagde maïskolven, lege notendoppen en veel muizenpoep. Ik denk dat er in al die jaren honderden muizen onder dit dak zijn grootgebracht! Alle latten waren ook verrot, dus die gaan de kachel in. Na verwijdering kon Nuno de structurele balken inspecteren en schoonmaken. Hij hakte de bovenste laag die door houtwormen was opgegeten weg. En onder die oppervlakkige schade leken de meeste balken nog in orde. De houten betimmering aan de binnenkant is ook beschadigd, maar die willen we laten zitten om het oorspronkelijke karakter van de zolder te behouden. Dat repareren we later, of we laten al die kleine gaatjes erin (voor nog meer karakter!)

Nadat we alles weer grondig hadden gestofzuigd, hebben we de balken en de oude betimmering een houtwormbehandeling gegeven. Al dachten we dat alle overgebleven houtwormen al doodgekookt waren tijdens deze laatste zonnige en hete weken!
En toen was het klaar om ons hi-tech reflectiemembraan te bevestigen. Waardoor we eruit zagen als de filmsterren in The Matrix! Op het dak is het nu nog ondraaglijker, want dankzij het membraan worden we nu aan beide kanten gegrild.
Wordt vervolgd…

share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.