Fietsen is één van de dingen die me echt Nederlands maakt. Fietsen hoort er gewoon bij. Niets bijzonders.
En omdat je als je emigreert niet verandert, fiets ik hier in Portugal ook.
Dankzij mijn elektrische fiets, want anders kan ik het niet.
No way.

Nuno bracht zijn Gazelle met 9 versnellingen mee uit Nederland. Eén keer probeerden we daarmee de berg op te komen. Staand op de pedalen, met een verwrongen gezicht en met alle kracht die in je zit trappen! 4, 5 keer kregen we de pedalen rond en dan vielen we om. Naar beneden ging natuurlijk wel. Van de remblokjes bleef alleen niet veel over…

Mijn e-bike is een Haibike Sduro Trekking 5.0 uit 2018 met een Bosch performance CX motor, een 500Wh accu en 9 versnellingen. En die doet het meeste werk, als ik bergop ga. De eerste rit was een geweldige ervaring: Ongelofelijk dat ik opeens de berg op kon fietsen!
Toen stond de motor in de hoogste stand, turbo. Nu ik een beetje getraind ben, lukt het ook in de één na hoogste stand, sport.

Tips voor elektrisch fietsen in de bergen

Voor wie ook elektrisch wil fietsen in de bergen, een paar tips uit eigen ervaring:

 • kies voor een middenmotor met de accu aan het frame. In de bergen is het belangrijk om het gewicht in het midden te hebben
 • kies voor een sterke motor, de performance Line CX (draaimoment tot 75Nm en tot 300% ondersteuning) is echt nodig in de bergen
 • kies voor een fiets met meer dan 9 versnellingen, af en toe mis ik een paar grotere of kleinere verzetten
 • kies voor een fiets met een heel betrouwbaar en slijtvast remsysteem
 • draag altijd een fietshelm
 • neem extra kleding mee, want in de bergen zijn de temperatuurverschillen soms groot
 • kies kleding en helm met een opvallende kleur, waardoor je beter opvalt in het verkeer.

Vraag me niet hoever ik kan fietsen met een volle accu in de bergen want lange ritten heb ik nog niet gemaakt. Ik heb de fiets vooral gekocht om af en toe een rondje van 1,5 á 2 uur te maken.
En vooralsnog is dat lang zat. Het is heel vermoeiend om hier te fietsen. Niet zo zeer door de beklimmingen, eerder omdat je zo verschrikkelijk goed moet opletten. Als ik de berg af ga, rij ik zo 50 tot 60 km/uur. Dan wil je niet een gat in de weg over het hoofd zien, of een loslopend schaap of een waakse hond. En dat zijn de verrassingen. Maar de scherpe bochten, slecht asfalt en het niet op fietsers bedachte verkeer, zijn er altijd. Dus na 2 uur is je concentratie een beetje op.

Had ik al gezegd dat het geweldig is om te fietsen in de bergen? Je denkt ‘dat kan nooit’, als je over het landschap kijkt. Maar het kan dus wel, zelfs als je slechte knieën hebt en geen fietsfanaat bent. Het enige verschil met fietsen in Nederland is dat het héél bijzonder is!

Portugese verkeersregels voor fietsers (regres de transito):

Bijgewerkt op 27-05-2019 na suggestie van lezer op facebook.

 • fietshelm is verplicht op elektrische fiets (niet op gewone fiets)
 • toegestaan om naast elkaar fietsen, maximaal met 2-en en alleen als situatie het toestaat (genoeg zicht en weinig verkeer)
 • verboden om een telefoon vast te houden terwijl je op de fiets zit
 • headset is toegestaan, mits het maar in 1 oor wordt gebruikt
 • fiets moet licht hebben, reflectoren aan de zijkant én een bel
 • bij afslaan, arm uitsteken om je richting aan te geven
 • alleen passagiers meenemen in een speciaal zitje
 • kinderen in een zitje zijn verplicht een helm te dragen
 • zo rechts mogelijk op de weg fietsen
 • als er een fietspad is, gebruik het.

Portugees op de fiets:

electrische fietsbicicleta elétrica
motormotor
accubateria
bandenpneus
bagagedragerporta-bagagens
fietsenandar de bicicleta
klimmenescalar subir
dalendescer
fietshelmcapacete de bicicleta
Pas op!Cuidado!

PS: Vriend Frank schrijft een blog over fietsen en deed dat ook in Portugal.
Een post over écht fietsen naar de hoogste berg van Portugal
en een post over recreatief fietsen op een bijzonder fietspad

share:

8 Comments

  1. Hi Roland, het aanbod is in Portugal kleiner en daarmee niet goedkoper dan in Nederland. Aan de andere kant, veel van het NL-se aanbod valt direct af omdat de motor niet krachtig genoeg is of omdat de fiets nu eenmaal niet gericht is om in de bergen te fietsen. Kijk ook bij mijn andere post over hoe ik mijn fiets kocht in Portugal: Fiets kopen in Portugal

 1. Hallo,
  Wat leuk om jullie avontuur te lezen met de ebike.
  Ik woon in het caribisch gebied en ben geïnteresseerd in n ebike. Jammer genoeg heb ik nog geen ebike kunnen ontdekken die voldoet aan het klimmen hier op Saba. Het is de hoogste berg van Nederland. Zouden jullie mij advies kunnen geven? Er zou n ebike zijn die in Duitsland gemaakt wordt en krachtig is, ook voor Saba. Weten jullie hier toevallig ook wat van? Zou geweldig zijn want het is echt moeilijk om n goede ebike te vinden voor hier. We zijn omringd door water dus roest is bijna niet te vermijden vanwege het zoute water.
  Graag hoor ik van jullie

  1. Joh Mieke, wat een eer dat wij ook op Saba gelezen worden!
   Ik weet eerlijk gezegd maar heel weinig over Saba, dus net even snel op internet wat gelezen en naar de hoogteverschillen gekeken.
   Het voordeel van Saba is dat het heel klein is, dus dat je niet snel bang hoeft te zijn dat de batterij op raakt. Que steigingspercentages lijkt het me ongeveer even steil als hier. Dus ik zou met mijn fiets al uit de voeten kunnen bij jou op Saba. (je hoeft tenslotte niet alleen te klimmen, de helft van de tocht daal je)
   Ondertussen zijn er waarschijnlijk weer meer fietsmerken die ook een elektrisch model hebben. En dan geldt natuurlijk ook nog: wat voor fiets wil je? Een racefiets of een mountainbike? Ik weet niet of de ene fiets meer roestgevoelig is dan de andere. Kan me voorstellen dat het meer helpt om hem regelmatig af te spoelen en vooral binnen te stallen.
   Oftewel, kijk naar fietsmerken waar jijzelf goede ervaringen mee hebt, die je ‘lekker’ vindt zitten, kies een model met een sterke middenmotor (in geval van Bosch een CX) en kies voor een merk dat zich specialiseert op bergachtige gebieden. (dus duiste, zwitserse, italiaanse, oostenrijkse etcetc merken).
   Hoop dat je hier wat aan hebt. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.