Al voor de verhuizing naar Portugal had ik mijn zinnen gezet op een elektrische fiets. Ik zag het helemaal voor me, op de fiets onze omgeving verkennen. Zwaaiend naar buurtgenoten, haren in de wind, het gefluit van vogels, makkelijk even stoppen langs de weg en vooral geen broem-broem geluid van een auto. Heerlijk!

Alleen, die hellingen…. De weg waaraan wij wonen, daalt in 1 km kilometer zo’n 100 meter, of stijgt binnen 1 km zo’n 100 meter, afhankelijk welke richting je kiest. Van ontspannen fietsen zoals ik het voor me zag, is hier geen sprake. En toch moest die elektrische fiets er komen.

Fietsmerken in Portugal

Elektrisch fietsen staat hier in Portugal nog in de kinderschoenen. In sommige kustgebieden, grote steden en toeristische gebieden is het in opkomst. Je vindt op internet genoeg aanbieders van fietsen, koop of huur, elektrisch of niet. In het achterland zijn een paar goede fietswinkels te vinden, gericht op (semi-) prof wielrenners en mountainbikers.

Ik wilde echter een elektrische hybride fiets voor recreatief gebruik in een bergachtig gebied! Dat werd dus een aardige zoektocht. Natuurlijk had ik een fiets in Nederland kunnen kopen, maar ik gaf de voorkeur aan een merk dat hier bekend is. Zodat als er iets mis is met de fiets, ik hier goed terecht kan.

De bekendste fietsmerken in Portugal zijn KTM, Canondale, Cube, Merida, Trek, Scott, Haibike, Specialized en Pinarello. De meeste elektrische fietsen zijn uitgerust met een Bosch motor.

Fietswinkels in Portugal

Maar waar je in Nederland bij de eerste beste fietswinkel even een proefrit kan maken, is dat hier niet het geval. Na uitvoerige research op het net had ik een paar opties in gedachten. Een Haibike sduro of een KTM macina. De dichtstbijzijnde fietswinkels waar ze die hopelijk konden verkopen, zijn in Porto en in Viseu. In alle zaken werd ik vriendelijk geholpen, soms zelf in het Engels. Ik kreeg een uitvoerige technische uitleg over de fietsen, maar niet over het model waar ik interesse in had. Die hadden ze namelijk niet op voorraad of konden ze niet leveren.

Mmh, kon ik dan misschien een proefrit maken op een ander model van die merken? Dat kon niet, of alleen op speciale show-dagen. En dan nog konden ze het model dat ik in gedachten had niet leveren. Vaak probeerden ze me dan wel een ander model te slijten, waar ik helemaal niet geïnteresseerd in was. Na 6 winkels, werd ik er een beetje moedeloos van. Ik ging toch geen dure fiets kopen, zonder dat ik er een proefrit op had gemaakt?

In mei 2018 gingen we een paar dagen naar Lissabon. Daar vond ik een fietswinkel die elektrische fietsen verhuurt en verkoopt. Bij be-electric huurden we een haibike en een duitse tank voor Nuno, een Riese & Müller, allebei met helm. Het was een geweldige dag om een fiets te testen. Er stond een stevige noordwesten wind en vanaf Cascais konden we een mooie klim doen richting Santuário da Peninha. Een kapel en paleisje op 488m hoogte.

Haibike Sduro

Als eerste reden we, lachend tegen de wind in, langs de kust. En toen volgde de klim omhoog. Ondanks de zadelpijn gingen we vrij gemakkelijk de berg op. Dat elektrisch rijden beviel ons goed. En hoewel we al heel lang niet meer gefietst hadden, suisde we daarna vol vertrouwen de berg weer af. (45 km/uur!)
De Riese & Müller was een indrukwekkende fiets, maar bijna €1500,- duurder dan de haibike. Dus ik bleef bij mijn keuze. Het duurde 2 maanden voordat hij geleverd werd, maar de eigenaar kwam hem persoonlijk afleveren bij ons voor de deur.

En nu kan ik fietsen! Zwaaiend naar buurtgenoten, genietend van fluitende vogels, maar zonder de haren in de wind. Een fietshelm is in Portugal verplicht op de elektrische fiets en al was het niet zo; zonder zou ik niet durven!


Handige portugese woorden

electrische fietsbicicleta elétrica
fietswinkelloja de bicicleta
framequadro
wielenrodas
motormotor
accubateria
bandenpneus
de prijso preço
kortingdesconto
levertijdtempo de entrega
remtravão
tandwielencassette
schakelaarmanete de mudanças
gewichtpeso
bagagedragerporta-bagagens
zadelselim

share:

3 Comments

 1. Bom dia
  Van wie is die winkel en waar in Lisboa wel interessant .
  Ik woon in de bergen als ik hem daar ook kan gebruiken heb ik er wel oren naar.
  Gebruiken kan altijd is de accu niet erg snel leeg.
  Het is vaak valsplat en soms moet je echt naar boven toe haalt hij dat.
  En hoe lang duurt het tot de accu vol is.

  1. Beste Edward, dank voor je reactie.
   De winkel is https://beelectric.pt/ zit in Cascais. De eigenaar is Miguel en spreekt goed Engels.
   Mijn ervaring met de ebike 400W accu is dat ik ons heel erg steile, bergachtige gebied, zo’n 3 uur kan fietsen met een volle accu. Ik denk dat ik dan tussen de 40-50 km heb gefietst.
   Ik gebruik de fiets voor kleine ritjes van ± 30-60 min dus ik heb nooit problemen met de accu. En ik ben een ongeoefende, niet getrainde fietser en ik weeg meer dan 80 kg. Hoe lichter jezelf bent en hoe meer spierkracht je kunt leveren, hoe langer de accu natuurlijk mee gaat tijdens de rit.
   Een lege accu doet er denk ik ± 3-4 uur over om weer helemaal op te laden.
   Hoop dat je er wat aan hebt. Lees ook mijn andere post over het fietsen zelf: E-bike in de bergen
   Groet en veel fietsplezier!

 2. Op meerdere plekken zitten fietswinkels, die goede electrische fietsen verkopen, zoals in Porto, maar ook in Aveiro, o.a. Perlonga, die diverse goede merken heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.