Zo’n 3 keer per maand vindt er in het stadje bij ons in de buurt een cultureel evenement plaats. Een lezing, een film, een theater- of dansvoorstelling of een concert. En het aardige is, de toegang is gratis! Waarschijnlijk met de achterliggende gedachte om het volk te verheffen en het culturele erfgoed te behouden.
Helaas beginnen de voorstellingen voor ons Hollandse werkritme betrekkelijk laat (21:30u). En is het aanbod niet zo groot, omdat kindervoorstellingen of Portugees gesproken voorstellingen voor ons afvallen.

Altijd te vroeg…

Zo nu en dan vertonen ze een aardige Engelstalige film (met Portugese ondertiteling) of is er een aansprekend optreden, waar wij wel onze berg voor willen afkomen. Bij de aankondiging van die optredens staat dan dat de toegang gratis is maar dat het raadzaam is om daags van te voren al kaartjes af te halen.

Afgelopen zaterdagavond wilden wij graag naar het optreden van een gitaar en mandolien orkest. En omdat ik donderdag toch al in Cinfães moest zijn, ging ik ook wel even langs voor kaartjes. Jammer dan, de kassa van het auditorium was ondanks de aankondiging niet bemand. Dan maar een uurtje voor aanvang van het concert proberen.

Maar helaas, weer niemand aanwezig! Okay, het liep dus niet bepaald storm. Na een drankje in de dichtsbijzijnde bar, stonden we 5 minuten voor aanvang weer bij het auditorium, als één van de eerste. Er waren maar een handje vol geïnteresseerden, want Porto was aan het voetballen en in verband met internationale vrouwendag waren er verschillende vrouwen-diners gaande.

Er druppelden nog wat concertleden en bezoekers binnen en om 21:45 ging dan toch de zaal open. In Nederland zou dit ondenkbaar zijn! Daarom zijn wij hier altijd te vroeg…

Orquestra Portuguesa de Guitarras e Bandolins

Het voordeel van zo’n aanloop is, dat je zonder verwachtingen de zaal in gaat. En dan wordt je blij verrast, want het was prachtig!

Orquestra Portuguesa de Guitarras e Bandolins was deze avond in een hele kleine bezetting gekomen. 2 guitaristen, 3 mandoliene spelers en een bassist.
Het repetoir bestond uit bekende licht-klassieke stukken en filmmuziek, die door het orkest omgezet zijn voor de Portugese mandoline en guitaar. De Portugese mandoline heeft een heel eigen geluid. Het deed ons denken aan western muziek. Het was bijzonder om te horen hoe het orkest daarmee invulling gaf aan de bekende stukken uit bijvoorbeeld The Godfather, Pirates of the Caribbean en Zorba.
Het moet helemaal indrukwekkend zijn om het orkest in een grotere bezetting te zien:

Portugese woorden voor een concert avond

toegangentrada
kaartjebilhete
een voorstellingum espetáculo
guitaarguitarra
mandolinebandolim
het podium betredensubir ao palco
zitplaatslugar
rijfila
applausaplauso
klappenbater palmas
cultureel erfgoedpatrimónio

08-03-2020

share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.