Het moge duidelijk zijn dat wij niet van gebaande paden houden. Alhoewel er voor mij tenminste één uitzondering is:
Os Passadiços do Paiva.
Op de site van de passadiços kan je van te voren een toegangskaartje kopen met €1,- korting

Os passadiços da Paiva – het vlonderpad van de Paiva- liggen in het dal van de rivier de Paiva. Een mooie bergrivier waarop je kunt raften en op sommige plaatsen lekker kunt zwemmen. Het wandelpad bestaat voor 90% uit een houten loopbrug/vlonder en een paar lange spectaculaire trappen.

Ik ben er afgelopen jaar twee keer geweest en als je me zou vragen of ik morgen weer wil, dan zeg ik gelijk ja.

Beide keren parkeerde ik onze eigen auto bij de brug over de Paiva in Espiunca, officieel het start- of eindpunt van de wandeling. Ik zou wensen dat ik zulke goede knieën had dat ik de 8,7 km heen en weer terug zou kunnen lopen, maar dat is niet zo. En ach, het brengt als voordeel dat je met een lokale taxi-chauffeur een praatje maakt, terwijl je naar het beginpunt wordt gereden. Zo kwam ik te weten hoe de passadiços zijn ontstaan:

Tijdens de laatste economische crisis schreef de gemeente Arouca een prijsvraag uit voor het beste idee om het toerisme te bevorderen. De plaatselijke kanoclub, die ervaring had met het organiseren van een jaarlijks internationaal toernooi, kwam met een briljant idee: Een loopbrug pal langs de rivier, die het ongerepte landschap zou ontsluiten voor bezoekers.

In juni 2015 was de bouw klaar en het pad werd in de eerste maanden al door 200.000 mensen bezocht. Na 4 maanden werd het pad helaas deels verwoest door een bosbrand. Daarna is het pad verbeterd en zijn er maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Als ik de plaatselijke taxi-chauffeur mag geloven, zijn alle accommodaties gedurende de zomer volgeboekt. En komen er op hoogtijdagen wel 3500 mensen per dag de wandeling maken.

A success story

De populariteit van de passadiços is overal te merken in het land, want op verschillende plekken wordt het concept nu gekopieerd. Bekende en minder bekende Portugezen plaatsten hun selfies op social media en er is veel aandacht geweest in de media, tot in de NY Times aan toe.

Wat er zo leuk aan is? Ik denk dat het succes vooral te danken is aan het feit dat de loopbrug en de trappen echt prachtig gemaakt zijn. Het loopt lekker en de stille, onbebouwde omgeving is een verademing. Daarbij is het verrassend afwisselend en kun je her en der een lekkere verkoelende duik nemen. Het pad is heel goed toegankelijk en het personeel is vriendelijk en behulpzaam. Op hete dagen wordt bijvoorbeeld water uitgedeeld. Aan het begin, halverwege en bij het eindpunt zijn er kleine barretjes voor een drankje of een mooi T-shirt.

Impressie van de ‘ponte de suspensa’

En binnenkort, ergens aan het eind van 2019 wordt de wandeling echt spectaculair met een brug op 150 meter hoogte over de vallei met een glazen vloer.

Dus, ga je mee?


Wat Portugees voor onderweg:

loopbrug/vlonderpadpassadiços
de brugo ponte
de riviero rio
een houten trapuma escada de madeira
een toegangskaartjeum bilhete
twee toegangskaartjesdois bilhetes
waar staan de taxis?onde ficam os táxis?
de watervala cascata
zwemmennadar
uitzichtvista
uitkijkpuntmiradouro
ik heb hoogtevreestenho medo de altura

share:

Tags:

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.