Het is Paaszondag, we horen dat typische “pahk, pahk, pahk, pahawk” vanaf het bovenste terras: Ja hoor, we hebben het eerste ei van onze nieuwe kippen! Vanaf dan vinden we om de andere dag een ei. Niet allemaal perfect: soms met een slappe schaal of verschillend van grootte (twee dooiers erin). De kippen zijn nog jong, dus ze hebben wat tijd nodig om te leren leggen. Naast deze smakelijke traktatie geven de kippen, zoals alle huisdieren, ons ook gedoe…

Lichtgroene eitjes van Sonja en een dubbel dooier ei van Linda.

De eerste twee weken zagen Willem, de haan, en de hennetjes er elke dag gezonder en sterker uit. Behalve wat zwarte vlekken op de kam van Willem. Eerst dachten we; dat zullen wel littekens of opgedroogde wonden zijn van het vechten met zijn broers. We dachten ook aan zonnebrandvlekken, omdat de kippen nog nooit eerder buiten hebben geleefd.
Maar toen zagen we ook een klein wratje op de kam van Linda. Mmmmm…
We zochten op ‘wratten’, ‘zwarte vlekken’ en ‘op kammen van kippen’ op het internet, en we ontdekten dat het de kippenpokken moesten zijn.

We hadden niet eerder van deze ziekte gehoord, hoewel het vaak voorkomt bij hobbypluimvee. De ziekte heeft twee vormen: Een, een droge vorm: met wratten en vlekken op kammen, lellen, snavel, oren en ogen.
En twee, een natte vorm, met gele vlekken in de mond, keel en longen, die ook diarree veroorzaakt.
Gelukkig kan de eerste eenvoudig worden behandeld door de vlekken te desinfecteren met jodium. De tweede is gevaarlijker en moeilijker te behandelen.

Twee van onze pokken patiënten: De haan met zwarte plekjes op de kam en de hen met wrat-restjes rond het oog en aan de lel.

We behandelen onze kippen nog elke avond. Als het donker is, halen we ze één voor één uit het hok. En met een wattenstaafje gedoopt in jodium, stippen we de wratten en plekjes aan. Vorige week, kreeg arme Linda een wrat op haar oog. Dat zag er slecht uit, maar na drie keer ontsmetten, kon ze haar oog weer openen. Over het algemeen, na een paar behandelingen, drogen de wratten uit en vallen ze af.

Waterpokken zouden binnen 3-4 weken over moeten zijn. En als de kippen het eenmaal hebben gehad, kunnen ze het niet nog een keer krijgen. Daar kijken we naar uit. Hoewel ik niet verwacht dat het het laatste probleem is dat we met huisdieren zullen hebben. In de tussentijd genieten we van onze biologische scharreleieren.

Ondanks de pokken, lijken onze kippen heel gezond en zijn ze heel levendig. Ik geloof dat ze heel happy zijn bij ons.

share:

4 Comments

 1. Hoi,
  Leuk om t weer te lezen! Tip: slappe eierschalen kunnen duiden op kalkgebrek. In nl gaf ik mn kippen grit: stukjes schelp. Werkt heel goed.
  Groet,
  Peter

  1. Hi Peter,
   dank voor je reactie. Ja, kalkgrit waren we al mee begonnen.
   Dat leek eerst goed te helpen, maar nu is ze even helemaal gestopt met leggen. Het kan ook zijn dat ze in de rui zijn, las ik ergens. We gaan het wel zien.
   Geen druk, ze zijn nog jong. Ze zien er nu in ieder geval weer gezond en happy uit.
   Abraço!

 2. Toen wij onze kippen moesten ophokken vanwege de vogelgriep, kregen ze ook pokken. Volgens de dierenarts van de stress, Jullie kippen kregen wel een grote verandering in hun leven te verwerken! Dus het gaat vast over!

  1. Hi Riet,
   Ja, het is over! Ze zijn nog jong, maar nu bijna 2 maanden hier en lijken nu echt wel gewend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.