Afgelopen maand las ik op verschillende sites verontrustende berichten over vermoorde kippen. De eigenaren vroegen zich allemaal af welk verschrikkelijk monster zo’n slachtpartij kon aanrichten.

Een paar voorbeelden: Een hen met jonge kuikens had van haar baasje een veilige plek gekregen in een goed afgesloten betonnen schuur. Op klaarlichte dag was ze aangevallen en het enige dat over was waren wat veertjes en bloedsporen van de hen en haar kuikens. Kon er een beest zijn dat zich door een spleet van het pannendak had laten zakken en weer terug had kunnen klimmen?

In een kippenren waren op midden op de dag, in een onbewaakt moment 10 kippen vermoord. Dit baasje had zelfs waakhonden op het terrein lopen, maar die waren niet aangeslagen. Kon het zo zijn, vroeg dit baasje zich af, dat het de honden zelf waren geweest?

En zo waren er nog wat gruwelverhalen en de eigenaren kregen allemaal hetzelfde antwoord: Dat moet een Egyptische mangoest zijn geweest! Zonder twijfel!

Een wat?! Daar had ik nog nooit van gehoord. Toen ik het opzocht was mijn eerste reactie heel vrolijk: Eindelijk! Dát is het beest dat we al vaker hebben gezien maar niet wisten wat het was!

Vorig najaar zagen we hem of haar een droog zandpad oversteken. Het leek een beetje op een grote otter of bever, met een droge vacht en een kwastje aan de staart. Of misschien een grote muskusrat met een lange staart en langer haar… We hebben lang gezocht, maar we kwamen er niet achter wat we gezien hadden. Het bleef een mysterie.

De Egyptische mangoest

Van het natuurwetenschapsmuseum in Barcelona

Het beest is ook bekend als Egyptische ichneumon of Faraorat. En een uitstekende, snelle jager. Hij eet alles wat hij maar te pakken krijgt: slangen, reptielen, eieren, vogels, konijnen, krabben, insecten en kleine knaagdieren. Hij leeft vooral solitair en jaagt overdag. De mangoest is familie van het stokstaartje. Dat is toch een heel schattig diertje.

Maar toen ik vorige week een mangoest hier bij ons in de buurt zag, was ik een stuk minder enthousiast. Ze schijnen echt dol te zijn op kippen, dus ik hoop dat ze nooit bij ons langskomen. En als dat gebeurt, dat onze haan ze te grazen neemt!

Mangoest in het Portugees

mangoestmangusto
gevaarperigo
onbekenddesconhecido
slang (dier)cobra
vermoordenmatar
slachtpartijmassacre
aanvalataque
30 jun 21

share:

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.