Vorige week ontvingen wij een leuk mailtje van een lezer. Zij dacht erover om van Nederland naar (midden) Portugal te emigreren. Maar haar vrees voor de hitte in de zomer hield haar tegen. ‘Wat is jullie ervaring met het Portugese klimaat?’ vroeg ze.

Toegegeven, dat is echt moeilijk te beantwoorden. Want het is subjectief; Nuno en ik hebben er al verschillende meningen over. Maar ik zal proberen iets zinnigs te zeggen.

Het weer in Portugal, verschillen binnen het land

Wij wonen in de Douro-vallei, ±75 km landinwaarts vanaf de kust.
Mensen uit Porto vinden onze winters koud en onze zomers heet.
Mensen uit Viseu of Castelo de Branco, vinden onze winters nat en mild en onze zomers aangenaam.
In het algemeen kan je zeggen dat het kustgebied van Portugal, milde winters en zomers heeft.
Ik heb wat afbeeldingen gevonden om dit te illustreren.
Dit zijn de gemiddelde temperaturen in de winter (links) en de zomer (rechts), tussen 1971-2000:

Links: Gemiddelde wintertemperaturen, tussen 1971-2000. Wij wonen bij de witte punt.
Rechts: Gemiddelde zomertemperaturen, tussen 1971-2000. Wij wonen bij de zwarte punt.
source: www.geografia-ensino.com

De gemiddelde temperaturen worden bepaald door de dag- en de nachttemperaturen. Als je koude winternachten of hete zomerdagen wilt vermijden, moet je daarom kijken naar de minimumtemperaturen in de winter en de maximumtemperaturen in de zomer:

Links: Gemiddelde minimum temperatuur in de winter, tussen 1971-2000.
Rechts: Gemiddelde maximum temperatuur in de winter, tussen 1971-2000.
bron: www.geografia-ensino.com

Het Portugese klimaat: Zon en luchtvochtigheid

Wat ons betreft zijn er twee belangrijke dingen die typisch zijn voor het Portugese klimaat: de kracht van de zon en de luchtvochtigheid.
Van juni tot september is het hier meestal droog, zonnig weer. Dat is geweldig, maar de zon straalt echt hard. Het is niet zozeer de hitte (we hebben ongeveer 20 dagen per jaar, boven de 30˚C), maar het is de felle zon waar ik moeite mee heb. De was, die aan de lijn droogt, verliest zijn kleur of zijn “stretch” omdat de nylons zachter worden. De planten en het gras in de tuin stoppen met groeien en soms verliezen de bomen zelfs hun bladeren.
Als je genoeg schaduwrijke plekken hebt, is de hitte best draaglijk. Omdat het droge hitte is. En je leert er mee omgaan. Je gaat bijvoorbeeld niet een wandeltocht maken tussen 14 en 17 uur.
’s Nachts daalt de temperatuur tot een aangename 18˚C. Daarom zijn de ochtenden in de zomer echt heerlijk.

Van oktober tot mei is het weer wisselvallig. Afhankelijk van de windrichting is het droog en koud (oostenwind) of zacht en nat (westenwind). In het gebied waar wij wonen, ligt de luchtvochtigheid in deze maanden rond de 85%. Portugezen hebben de neiging hun jas aan te houden in slecht verwarmde huizen, restaurants, bars, kantoren… Eigenlijk, in elk slecht verwarmd gebouw, en je zult overal sporen van zwarte schimmel zien. De vochtigheid zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur veel lager is dan hij in werkelijkheid is. Je was droogt niet, alles voelt vochtig aan. Dit is een terugkerend onderwerp in facebook groepen van klagende immigranten uit veel koudere landen, in elk deel van Portugal!

Nat of droog?

Jaarlijks hebben we ongeveer 100 dagen regen. December, januari en april lijken hier de natste maanden te zijn. Maar als we rekening houden met de klimaatverandering, zal Portugal de komende decennia droger worden. Voor de nu al droge en hete gebieden, zoals de Alentejo, is dit alarmerend. De afgelopen jaren waren de droogtes zo extreem, dat het vee stierf.
Ons gebied scoort misschien niet goed wat betreft zomer- en wintertemperaturen en heldere dagen, we hoeven ons in ieder geval nog geen zorgen te maken over droogte. Ik vind dat een enorme opluchting, vooral in verband met het risico van bosbranden.
Hier is een kaartje met de jaarlijkse neerslag in Portugal:

Gebaseerd op metingen tussen 1971-2000, de gemiddelde hoeveelheid neerslag per jaar.
Source: IPMA


Eerlijk gezegd, het beantwoorden van deze vraag heeft ons verrast!
We realiseerden ons niet dat
1. we op een van de koudste en natste plekken van Portugal wonen (we dachten dat dat in Minho en Guarda zou zijn). En dat
2. de verschillen binnen het land zo groot zijn.

Dus, als je erover denkt om naar Portugal te emigreren of een vakantie te plannen, houd dit allemaal in gedachten. Wij genieten het meest van het weer in mei en juni.

Een paar Portugese woorden over klimaat:

temperatuura temperatura
klimaato clima
seizoena estação
wintero Inverno
droogtedrought
lentea Primavera
zomero Verão
herfsto Outono
een hete zomerum Verão quente
een natte herfstum Outono húmido
een koude wintero frio do Inverno
neerslagprecipitação
klam / vochtighúmido
regent het hier vaak?chove frequentemente aqui?
warmtecalor
droogseco
verzengende hittecalor escaldante
waait het hier altijd zo hard?está sempre tão ventoso aqui?
de droogtea seca
mildameno
zonnestralenraios de sol
6-12-2021

share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.