Ik heb een paar blessures. Wat irritant is, omdat we veel werk aan het dak en op de steiger willen doen. Arme Nuno staat deze dagen vaak alleen te klussen en het grootste deel komt op hem neer. Ik probeer nog zoveel mogelijk te doen, met een vetbult in mijn knie en een liesbreuk, die beiden operatief verholpen moeten worden.

Naar de dokter in Portugal

Het positieve van dit alles is dat we eindelijk wat ervaring opdoen met het Portugese gezondheidssysteem. De publieke gezondheidszorg heeft niet bepaald een goede reputatie. De zorgmedewerkers zijn overwerkt, onderbetaald en de wachtlijsten zijn lang. Het alternatief is om een particuliere verzekering te hebben, die toegang geeft tot privé artsen, klinieken en ziekenhuizen. Wanneer je naar Portugal emigreert is het raadzaam om een dergelijke verzekering af te sluiten. En wij hebben er ook een. Het enige probleem is dat er geen privé huisartsen bij ons in de buurt zijn. Dus om de vetbult uit mijn knie te krijgen, ging ik naar ons plaatselijke gezondheidscentrum. Om daar behandeld te worden, heb je een Portugees zorgnummer nodig. (zie deze post)

Patiënten moeten geduld hebben…

Eind april ging ik naar het centrum om een afspraak te maken, begin juni zag ik mijn huisarts en twee weken geleden kon ik eindelijk naar het ziekenhuis om de vetbult weg te laten halen. Daar moet ik bij zeggen; dit was in de laatste fase van de pandemie en ik werd niet als ‘dringend’ gekwalificeerd. Het beloop voor de liesbreuk gaat sneller. En hoewel er wordt gezegd dat je je behandelaars niet kunt kiezen in de nationale gezondheidszorg, gaf de huisarts me wel de keuze voor het ziekenhuis. Ik koos voor Lamego, een klein regionaal ziekenhuis in een nieuw gebouw, en voor ons het dichtstbijzijnde.

In het ziekenhuis

Op het online platform van de nationale zorg, de SNS, kan ik inloggen op een persoonlijke pagina. Daar staan mijn eerdere en komende afspraken met de huisarts en specialisten van het ziekenhuis. Ik zie zelfs mijn positie op de wachtlijst voor een operatie. Je hoeft zich dus geen zorgen te maken over het wel of niet ontvangen van een brief, want je kan het allemaal digitaal volgen. Zo kwam ik achter de data voor de kleine ingreep voor de vetbult en voor de intake voor de liesbreuk. (en even later kreeg ik ook een brief van het ziekenhuis)
In het ziekenhuis van Lamego verliep alles vlot. We kwamen binnen en werden verwelkomd door een hostess die ons de weg wees. Snelle intake bij de receptie, zeer vriendelijke en behulpzame artsen. De meesten van hen begrijpen Engels als dat nodig is, en sommigen zelfs Frans of Duits. Maar de meeste zorgmedewerkers spreken liever in hun moedertaal omdat ze schroom hebben om een ​​andere taal te spreken.
Ik kon de onderzoeken combineren met een consult, om ons een extra rit naar het ziekenhuis te besparen. Al met al moesten we voor elke afspraak ongeveer 5 minuten wachten. Behalve die keer dat ik de instructies over waar te wachten verkeerd begreep…. Daarna hebben we ruim anderhalf uur in de verkeerde wachtruimte gezeten!

Tijd heelt

En nu moet ik de wond in mijn knie de tijd geven om te genezen. Na de operatie ben ik een paar keer bij de verpleegkundigen in het plaatselijke gezondheidscentrum geweest voor controle. Aha, nu weet ik dus dat er in het gezondheidscentrum ook verpleegkundigen, tandartsen, voedingsdeskundigen en andere specialistische afdelingen zijn. De verpleegkundigen vervingen de pleisters en haalden de hechtingen eruit.

Al met al was de hele ervaring niet zo slecht als de reputatie van de Portugese gezondheidszorg zou doen vermoeden. Alle gebouwen en kantoren hebben onderhoud nodig, maar de mensen zijn vriendelijk, behulpzaam en bekwaam. En als je een afspraak hebt, nemen ze de tijd en geven ze je de aandacht die je nodig hebt. Mijn knie gaat langzaam beter (zolang ik maar niet de steiger op ga om te schilderen of te voegen). En in de tussentijd heeft Nuno alles voor elkaar gekregen aan deze kant van het dak! We zijn klaar om de steiger naar de volgende kant te verplaatsen!

Gerestaureerde balken, nieuwe dakpannen en betimmeringen.
Min of meer zoals het origineel, behalve een andere kleur en eindelijk met dakgoten!

Handige Portugese woorden over gezondheidszorg

Serviço Nacional de Saúde (SNS)Publieke gezondheidsdienst van Portugal
médico de famíliahuisarts
número de utente de SNSpersoonlijke zorgnummer
centro de saúdegezondheidscentrum/huisartsenpraktijk
seguro de saúdezorgverzekering
marcar uma consulta een afspraak maken
tratamentobehandeling
cirurgiaoperatie/ingreep
exameonderzoek
sanguebloed
feridawond
pontos (de sutura)/suturashechtingen
pensospleisters
enfermeiraverpleegkundige
19 Oct 2022share:

4 Comments

 1. Wederom boeiend om te lezen. Ook je eerdere post over al dan niet verzekeren bij een privé-verzekeraar.. Dat blijft de grootste discussie bij inwijkelingen hier 🙂 . Maar ik lees dat jullie wél een privéverzekering hebben genomen …. maar in de nabijheid niet terecht kunnen. Is dat niet wat bizar? En wat kost zo’n privéverzekering per jaar? Van andere inwijkelingen (die hier al meer dan 20 jaar wonen) kreeg ik overigens te horen dat “Fidelidade” minder goed functioneert dan “Tranquilidade”. Gewoon ter info….
  Bedankt voor al jouw info!

  1. Graag gedaan Obrecht.
   In de tussentijd weten we dat we op 45 min rijden wel terecht kunnen bij een private huisartsenpraktijk.
   We hebben de privéverzekering als een soort back-up, zodat we eventueel de mogelijkheid hebben.
   We sloten hem af via Continente (de supermarktketen) en betalen iets minder dan 50€ per maand voor 2 personen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.