Een paar keer legden we de ongeveer 2000 km tussen Nederland en onze bestemming in Portugal af met de auto. We deden er dan twee dagen over, met een overnachting ergens halverwege, meestal net onder Bordeaux.

eerste keer

Eerst met de Saab 9000 waarmee we onze eerste autoreis naar Portugal maakten, met hulp van Tomtom dwars door Parijs, bij Biarritz de grens over en dan nog een stukje door Spanje, richting Serra de Estrela.
De Saab had een automatische versnellingsbak en we leerden hoe je daar in de bergen mee moet omgaan; bij het afdalen schakelen naar een vaste versnelling, zodat de motor meehelpt met het remmen en de remmen na een bergrit niet roodgloeiend worden.

In de achterbak de tent en op de terugweg de Portugese goodies: port, wijn en olijfolie, dingen die je lastig mee kan nemen in het vliegtuig.

TomTom lowtech fix

De oude Saab steeds weer oplappen werd te duur, hij moest worden vervangen. Het werd een landrover, het oude model discovery II, TD5.
Liefde op het eerste gezicht, 4×4 jongensdroom, die na de eerste kuren wel iets bekoelde. Maar toch, zo’n fijne auto, ook een automaat, lekker hoog op de weg, comfortabel op de lange afstanden, die wilden we wel mee emigreren.
Als je emigreert mag je, onder bepaalde voorwaarden, zonder invoerheffing een auto importeren, fluitje van een cent.

Al met al leek het een goed plan, voordelig als je naar de autoprijzen in Portugal kijkt. Maar of we het na onze ervaring met importeren weer zo zouden doen? Waarschijnlijk niet.

Reden daarvoor is vooral de hoge wegenbelasting, de Imposto Único de Circulação or IUC (Circulation Unique Tax), die we voor onze oude disco betalen. Portugal kent een laag tarief voor auto’s op basis van het jaar van registratie in Portugal. Auto’s die voor 2007 werden geregistreerd, het moment dat de IUC werd ingevoerd, profiteren van een heel laag belastingtarief.
Voor de IUC werd ingevoerd kostte de jaarlijkse wegenbelasting slechts 10€~50€.

De te betalen IUC is dus gebaseerd op het jaar van registratie in Portugal, niet op het originele bouwjaar. Dus ondanks dat we een oude auto hebben (uit 2002) betalen we er wegenbelasting alsof het een splinternieuwe auto is…

De complete uitleg en zelfs een ‘simulador’ waarmee je zelf de te betalen belasting kan berekenen is te vinden op de portugese wegenbelasting site.

kwaaltjes

Een van die kwaaltje waar onze disco in Nederland al last van had, bleken we te hebben meegenomen naar Portugal. Na een flink steile helling, die bijvoorbeeld hier naast de deur ligt, sloeg de motor af. En het werd van kwaad tot erger, als het regende gebeurde het ook, soms als het juist erg warm was. Geen pijl op te trekken en heel vervelend om een onbetrouwbare auto te hebben. Natuurlijk op internet gezocht en zelf van alles aan proberen te herstellen: van brandstofpomp, oliefilter tot turbocharger. Steeds bleef het probleem weer terugkomen.

Daarom toch maar op zoek naar een goede garage, niet een van de lokale garages hier in de omgeving, maar een met verstand van Landrovers.
Na een zoektocht op internet kwamen we uit bij de jipelandia in Porto.
Dat bleek een schot in de roos, met een nette, georganiseerde garage en de eigenaar Carlos die uitstekend Engels spreekt.

Na overleg met hem nog enkele checks gedaan: de gevreesde lekkage aan de rode stekker van de ecu was het gelukkig niet, maar de test met het ruiken aan de motorolie was raak: de olie rook naar diesel!
Via mail en telefoon een afspraak gemaakt om de o-ringen van de injectoren te vervangen in de garage.
Terwijl wij in Porto rondwandelden en naar de film gingen, hield Carlos ons via whatsappfoto’s op de hoogte van de klus. Heel profi!


We rijden nu alweer een maand probleemloos en het lijkt erop dat hiermee het probleem eindelijk helemaal is opgelost!

Handige Portugese woorden:

de reisa viajem
de snelwega auto-estrada
de autoo carro
de garageo garagem
benzinegasolina
dieselgasoleo
de koffera mala
de benzinepompa bomba de gasolina
de grensa fronteira
de berga montanha, a serra
belastingimposto

share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.