Zomaar wat facebook plaatjes uit onze omgeving van de afgelopen dagen

Sinds de eerste zware regenbuien van deze herfst, lijkt iedereen in de ban van de paddenstoelen jacht. De oogst wordt met veel trots gedeeld op facebook. Des te meer en des te groter, des te beter!
Wij waren als verse import nog wat argwanend. Maar toen onze buurman ons twee grote paddenstoelen gaf, durfden we ze voor het eerst te eten. En wat waren ze lekker!

Grote Parasolzwam (Macrolepiota procera)

In Nederland kennen we deze eetbare wilde paddenstoel als de grote parasolzwam. In het begin groeien ze in een kegel-vorm, maar later vouwen ze zich uit als een parasol. Het vlees is heel stevig en wit. We bakten ze met een beetje knoflook en zout, geheel volgens de instructies van de buurman. De steel aten we niet op. Ze zeggen dat je er soep mee kunt maken.

Later ontdekten we ze ook in onze eigen tuin, dus wij hoeven niet het bos in om paddenstoelen te plukken.

Ik heb al een poosje geen paddenstoelen meer gezien in het bos….

Het enthousiasme voor de wilde paddenstoelen is erg aanstekelijk. Iedereen vindt het geweldig om gratis zo’n delicatesse te plukken in het wild. Dat leidt wel eens tot ongelukken, want de grote parasolzwam kent een giftige familieleden, zoals de gegordelde, de vaalroze en de kastanjeparasolzwam.

Over kastanjes gesproken: Deze (veilige) seizoens lekkernij in gelukkig nu ook volop te vinden! Over een paar dagen op St.Maarten (11 november) kun je die lekker opsmikkelen met een glaasje jonge wijn tijdens de verscheidene dorpsfeesten.

Portugese woorden voor het paddenstoelen seizoen

paddenstoelencogumelos
eetbaarcomestível
giftigvenenoso
parasolzwamfrade/guarda-sol
oogstcolheita
wilde paddenstoelencogumelos silvestres
koortsfebre

03-11-2019

share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.