Mijn dagelijkse kook-gewoonten zijn niet enorm veranderd na de emigratie. Hoewel we onze vaste gerechten enigszins aanpasten aan de beschikbare ingrediënten. In plaats van boerenkool gebruik ik voorgesneden caldo-verde-soep kool. Taugé voor gadogado maak ik zelf van mungboontjes. En in plaats van andijvie maak ik hier nabiça-stamppot.

Nabiça is het blad van de ‘nabo’; meiraap of meiknol. Je kan ook het blad met bloeisel van de meiraap kopen, en dat heet de groente opeens ‘grelos’. Dat is één van mijn favoriete Portugese groentes die ik in Nederland niet kende. Nabiças zijn ook lekker, maar dan wat minder uitgesproken, net als rauwe andijvie… In Nederland kennen we ook wel raapstelen, maar die zijn van een andere knol, waardoor de smaak nét weer anders is. Andere aarde en ander weer, zal ook wel meespelen.
Eind 2019 werden raapstelen tot de nieuwste food-trend uitgeroepen in een aantal Engelse kranten. Direct gevolgd door de prijzen in de Engelse supermarkten: £10/kg!
dailymail.co.uk/How-turnip-tops-latest-delicacy

Nabos en nabiças op de markt

Tijdens een dagje uit, troffen we een kraam langs de weg waar ik kersen kocht. Ze hadden ook zelfgemaakte salpicão hangen. Dat is een lokale specialiteit. Als mensen hun varken slachten, gebruiken ze de darmen om worsten mee te maken. Salpicão is zo’n zelfgemaakte worst, gevuld met een mengsel van varkenslende, wijn, knoflook, zout, laurier en/of paprikapoeder. Het mengsel gaat met een reep varkensvet de darmen in. Vervolgens hangen ze de worsten op, om ze gedurende een week te roken.

Dat roken is in onze omgeving een traditie. De kunst van ‘fumeiro’ wordt hier zeer hoog aangeslagen. Ik kon de salpicão dan ook niet laten hangen en nam er ééntje mee als alternatief voor een gelderse rookworst, die lekker bij andijviestamppot smaakt.

Nuno sneed de salpicão in kleine stukjes, maar vond het lang niet zo lekker als een HEMA rookworst.

Het grappige is, dat de oude keuken van onze ruïne ook gebruikt is als rookhok om salpicão en andere worsten en hammen te maken. Toen we het huis kochten waren de vuurplaats en de schoorsteen al ingestort, en de hele ruimte was pikzwart. De rook van varkensvet heeft een bijzondere laag achtergelaten op de muren en het plafond. Dat is nog een lekker klusje…

De ingestorte vuurplaats en schoorsteen. Rechtsboven zie je nog de stok waar de vleeswaren aan hingen tijdens het roken.

Portugese woorden

nabomeiraap
nabiçameiraapblad, ofwel raapsteel
grelobloem en blad van meiraap
salpicãotraditionele Portugese rookworst
in Brazilië: salade van groente, kip en fruit
fumeirorookvlees
caseirozelfgemaakt
enchidoworst
alheiraworst van kip, brood en knoflook
salsichaverse worst
charcutariavleeswaren
grossa de porcovarkensvet
caldo verdetraditionele Portugese koolsoep
deliciosoheerlijk
bom trabalhinholekker klusje

2 juni 2020

share:

2 Comments

    1. Haha, nee die worstenrokerij gaan wij niet voortzetten!
      En inderdaad normaal eten we de nabiça stamppot vegetarisch: lekker met een gefruit uitje, kaas, kappertjes en komijn er door.
      Lekkerder dan met salpicão!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.