Vorig jaar bracht onze vriendin Liz ons op een goed idee: een website voor onze regio, waar je direct kunt zien wat er allemaal te doen is. Een soort uitgaansagenda met culturele, toeristische, sportieve evenementen en locaties.
En die moesten wij gaan maken, want Dona Rolha is altijd van alles op hoogte en Nuno kan programmeren.

van idee naar plan

Daar had ze wel een punt.
Afgelopen winter zijn we direct begonnen: we verzamelden informatie, verzonnen het concept, bedachten een naam, Vailá, vormden ideeën over de vormgeving, onderzochten de technische specificaties en kregen een virus…
Covid-19 maakte alles overbodig: de festiviteiten werden gecanceld, de attracties sloten hun deuren en waarschijnlijk zouden er geen toeristen komen dit jaar.

Gelukkig zag ik toen een oproep van Dolmen, een organisatie ter bevordering van de regionale economie in de Douro Verde. Ze organiseerden een wedstrijd voor de beste ondernemersactiviteiten van de regio. 7 categorieën, elk met drie winnaars, die beloond werden met een geldprijs.

“Daar doen we aan mee!” Voor de categorie ‘ideeën voor de toekomst’ schreef ik een uitgebreid businessplan voor Vailá, met alle gewenste toelichtingen.
Het dwong ons om beter na te denken over de site en over het businessmodel.

Vailá: het plan

www.vaila.pt wordt het anker van onze business. Dit is de betrouwbare, onafhankelijke gids voor de Douro Verde, waar je alle publieke festivals, evenementen, zwemlocaties, bezienswaardigheden enz. kunt vinden. Een actueel overzicht op datum met de benodigde bezoekersinfo erbij. Commerciële partijen kunnen op www.vaila.pt adverteren. En op termijn gaan we het aanbod uitbreiden met door ons georganiseerde workshops en excursies.

Ik vertaalde het naar Portugees, vriendin Cátia redigeerde de tekst en een dag voor de deadline stuurde ik alles in. De dag erna kreeg ik al reactie: de deadline was uitgesteld!
En terwijl Wopke en Mark, het imago van Nederlanders bedoezelden werd de deadline nog een keer uitgesteld. Ze hadden blijkbaar moeite om (meer) geschikte kandidaten te vinden.

In de tussentijd klusten wij verder met cement en betonblokken en zagen dat langzaam de maatregelen werden versoepeld. De musea gingen weer open, de President riep mensen op om dit jaar in eigen land op vakantie te gaan en noemde daarbij zelfs onze gemeente Cinfães. Onze gedachten richtten zich weer op Vailá, want de kans is groot dat volgend jaar alles weer door kan gaan. Maar de kans op een eventuele prijs, had ik al een beetje opgegeven. Het leek wel alsof heel Dolmen van de aardbodem verdwenen was.

een feestelijke ceremonie

Maar nee! Afgelopen week kregen we opeens een mail, we waren geselecteerd als één van de drie winnaars van onze categorie. Kon één van ons vrijdag bij de feestelijke ceremonie aanwezig zijn om de prijs in ontvangst te nemen?

Natuurlijk! En daar stond ik dan, als trotse winnaar van de derde prijs in de categorie ‘ideeën voor de toekomst’ van de wedstrijd Douro Verde Invest.
Dat wordt een productieve winter voor deze nieuwbakken Portugese ondernemers.

Betekenis Vailá

Vailá komt van ‘Vai lá’ wat letterlijk ‘U/hij/zij gaat daar’ betekent, maar nooit zo wordt gezegd in het Portugees. Voor het woord ‘daar’ heb je verschillende woorden in het Portugees: ‘Aí’ (waar jij bent), ‘ali’ (niet ver van ons), além (ver van ons) en ‘lá’ (waar we het over hebben).
Lá wordt dan ook meer in verwijzende/figuurlijke zin gebruikt, terwijl je ‘ali’ of ‘além’ gebruikt als fysieke plaatsaanduiding. Een Portugees zegt dus eerder ‘vai ali’ of ‘vai além’ en in gebiedende wijs ‘vá ali’, ‘vá além’ of erger ‘anda lá’; letterlijk ‘loop daar’ ofwel ‘hou op’.

Dat is het voordeel van de immigrant; door ons gegoochel met de taal, vonden we een klinkende, makkelijk te onthouden naam: Vailá!

Portugese business woorden

plano de negósiosbedrijfsplan
empresabedrijf
empreendedorondernemer
oportunidades no mercadokansen in de markt
público-alvodoelgroep
missãomissie
âmbitobereik
custos iniciaisopstartkosten
exercíciouitvoering
concursowedstrijd
vencedorwinnaar
2 aug 2020

share:

5 Comments

  1. Parabéns! Mooi initiatief jullie website. Kan je ons op de hoogte houden wanneer hij actief gaat? Dan kunnen we hem ook aanraden aan onze gasten als ze ook jullie streek willen bezoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.