‘7 april voor de wet, 8 april voor het bed’ legde mijn moeder me uit.
Daarom feliciteerden op 7 april de gemeente, de provincie én het Koninklijk huis mijn ouders met hun 60-jarig huwelijk! Al die jaren vieren zij hun trouwdag op 8 april, want op die dag gaven ze elkaar het ja-woord in de kerk en vierden ze de bruiloft. Sinds 1961 is de wereld aardig veranderd. En het afgelopen jaar wel helemaal…

Het diamanten én gevaccineerde bruidspaar.

Reis Portugal-Nederland

Natuurlijk wilde ik in Nederland zijn op die heugelijk dag. Maar reizen in Covid-19 tijden is niet makkelijk en tot op het laatste moment kunnen de voorwaarden veranderen.
Zo vertrok ik op 7 april. Die dag eiste Nederland nog een negatief PCR testresultaat van max 24 uur oud, of negatieve testresultaten van een PCR test van max 72 uur én een sneltest van max 4 uur oud.
En ik moest voor 10 dagen in quarantaine.
3 dagen later werden deze eisen opgeheven omdat Portugal niet langer werd gezien als een hoog-risico land. (Vraag me niet wat nu de eis is, want dat kan natuurlijk al weer anders zijn. Je kunt wel kijken op deze pagina van Buitenlandse Zaken)

Reis Nederland-Portugal

Dankzij die verlichting van de eisen voelde ik me iets vrijer tijdens mijn verblijf in Nederland. Het werd een verblijf met een lach en een traan: Met een bloemrijk jubileum en een troostrijke uitvaart. Het leven is en blijft, ook zonder Corona, onvoorspelbaar…

Op de dag van mijn vertrek vulde ik de verplichte ‘Passenger Location Card’ in van de Portugese overheid. Dat kan digitaal na het inchecken (je moet namelijk ook je stoel in het vliegtuig opgeven) of op papier bij aankomst. En ik had een negatief testresultaat van een PCR test van max. 72 uur oud in mijn tas.
Terwijl ik bij de gate zat te wachten las ik het bericht dat de Portugese regering de dag ervoor de regels voor reizigers uit Nederland had aangescherpt. Ik moet bij thuiskomt 14 dagen verplicht in quarantaine.
Nou ja, dat moet dan maar. Kan ik mooi wat handige adressen en links voor jullie op een rij te zetten…

Links en adressen voor reizigers naar en uit Portugal

• Mag je reizen?
Om te weten of ik mocht reizen en onder welke voorwaarden of met welke restricties checkte ik deze sites:
visit portugal, Engelse site met maatregelen in Portugal en voor reizen naar/uit Portugal
Nederland wereldwijd, Nederlandse site met het reisadvies voor Portugal van Buitenlandse zaken.

• Quarantaine in Portugal
Als je officieel woonachtig bent in Portugal, mag je thuis in zelfisolatie. Dat doe ik nu. Het schijnt dat de Portugese vreemdelingendienst controles hierop uitvoert.
Op visit portugal, staat welke landen door Portugal als hoog-risico land worden beschouwd.
Alle reizigers uit hoog-risico landen moeten dit formulier invullen op sef travel.

• Testen in Portugal
Je kan je als reiziger laten testen zodat je een reiscertificaat hebt met een negatief testresultaat.
Een lijst van alle laboratoria vind je hier op de Covid-19 pagina van het Ministerie van Gezondheid.
Op dezelfde site kan je ook op plaatsnaam zoeken, dat is makkelijker:
Test lab vinden op Portugese plaatsnaam. Ik vulde het zo in:


De prijzen tussen de laboratoria verschillen in Portugal niet zo veel. Ik betaalde voor een gewone PCR test €65. Voor een PCR test met spoedresultaat hoorde ik bedragen van ± €100. Voor de sneltest op het vliegveld, met binnen 60 minuten het resultaat, betaalde ik €30.
Op de vliegvelden kan je ook een PCR test laten afnemen. En reizigers die zonder testresultaat aankomen, kunnen daar ook verplicht een test moeten laten doen.
Dit is de site van het laboratorium op de vliegvelden van Portugal.

• Testen in Nederland
In Nederland vond ik geen verzamellijsten van laboratoria. Via google vind je snel laboratoria met hoge prijzen. Via een paar facebookgroepen vond ik goedkopere adressen voor de PCR test. Bij Carephar deed ik een PCR test voor €90 pp. (is inmiddels verlaagt naar €79)

• Meenemen als je gaat testen
Neem je ID mee en contact geld. Bij alle laboratoria kon ik alleen contant afrekenen!
Check je gegevens goed voor ontvangst van je reiscertificaat.

• Voorafgaand aan de vlucht
Ik vloog dit keer heen en terug met Transavia. En zij hadden echt goede informatie op hun site en in de mail, ter voorbereiding van de vlucht. Dat zal bij alle maatschappijen wel zo zijn.
Online inchecken was niet mogelijk. Dus zorg dat je ruim van te voren op het vliegveld bent (Hoewel het totaal uitgestorven is op de vliegvelden). Bij de incheck balie wordt alles gecontroleerd; je reisdocument, je ticket en je negatieve testresultaten (en andere verplichtingen).
Om Portugal in te komen moest ik daarna de Passenger Location Card invullen. Dat kan hier online.
Dat doe je het beste dus na het inchecken, omdat je ook je stoelnummer moet opgeven.

• Controle
In Amsterdam werd ik na aankomst niet gecontroleerd, maar het schijnt steeksproefgewijs wel te gebeuren. In Porto was er een ouderwetse douanecontrole voordat ik door kon naar de aankomsthal. Maar ook dat schijnt niet bij elke vlucht te gebeuren.
Hetzelfde geldt voor de landgrensposten. Portugal heeft de grens met Spanje gesloten op een paar gecontroleerde grensovergangen na. Maar ook hierover lees ik dat sommige reizigers de grens hebben kunnen passeren zonder controle.


Een grappig eindje…

Om dit serieuze artikel dan toch nog lollig af te sluiten, een grappige anekdote:
Terwijl ik in de rij voor de douane op Porto Airport stond, viel mijn oog op een Portugees ouder echtpaar. Ze liepen wat zoekend rond, volledig gefocust om hetgeen wat ze zochten, te vinden. Ze passeerden de rijen, keken door een glazen deur verder de transit-hal in. Hun oog viel op de bagageband, dat was blijkbaar wat ze zochten. Ze probeerden de glazen deur te openen, maar die zat dicht. Tussen twee douaneloketten stonden wat mensen dicht opeen, nog half luisterend naar wat de douanier tegen ze zei. Het ouder echtpaar liep er doelgericht op af, piepte zonder iets te zeggen er tussen en passeerde zo zonder controle de douane! Ik en de drie Italiaanse mannen voor mij barsten na onze verbazing in lachen uit.
Het heeft toch voordelen als je niet met de tijd mee verandert.


23 april 2021

share:

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.