Nu de temperaturen in Spanje dalen tot -38˚C, hopen we dat het dit weekend gaat sneeuwen. De kans is minimaal, maar het zou wel heel leuk zijn een keer wakker te worden in een witte wereld.

Tijdens deze wintermaanden klussen we gestaag door, maar dan digitaal: aan een website over onze regio, waar je alles kunt vinden wat er te doen is. Nuno progammeert en ik verzamel en schrijf de inhoud. Als we het beu zijn om achter onze computers te zitten, gaan we wandelen. Tijdens deze pandemie is het een van de beste dingen om te doen.

Werk in uitvoering: het programmeren van een cookie-vrije website

Een website over de Douro Verde

Aanvankelijk hadden bedacht dat onze website een entertainmentagenda moest worden met culturele, toeristische, sportieve en gastronomische evenementen en attracties. Maar vorig jaar werden al dit soort evenementen afgelast. En nu weten we ook niet zeker, of en wanneer deze evenementen, feesten, festivals en exposities weer zullen worden toegestaan. Daarom concentreren we ons op dit moment op alle bezienswaardigheden en recreatiegebieden. Bijvoorbeeld musea, zwemplekken, monumenten, parken en mountainbike- en wandelroutes. En tot onze verbazing zijn er hier veel.

Portugese Covid-19 regels: draag een mondkapje op de openbare weg

Wandelroutes in Noord Portugal

In ons deel van Noord-Portugal, de Douro Verde, heb ik bijvoorbeeld 39 bewegwijzerde wandelroutes gevonden. Ze zijn niet erg bekend, maar ze zijn zeker de moeite waard.
Wat ik leuk vind aan wandelen hier, is het avontuurlijke/onverwachte karakter van de routes. In Nederland zijn de meeste bewegwijzerde paden zeer goed onderhouden met om de 200 meter een markering. Maar hier heb je geluk als je een route precies loopt zoals het volgens de markeringen was bedoeld. Talloze keren moesten we omkeren of onze eigen weg zoeken omdat een pad eindigde, overwoekerd was door braamstruiken, afgesloten was door een boer of dat de markeringen waren verdwenen.
Desalniettemin genieten we van de oude Romeinse paden en geitenpaadjes, verborgen en weg van de moderne wereld. Andere wandelaars of mensen kom je nauwelijks tegen. De meeste dagen is het alleen jij, het pad en het landschap.

Volg de markeringen!

Wandelen Portugezen niet?

Natuurlijk wel! Vooral in de weekenden en vakanties kom je andere wandelaars tegen. Soms ook grote groepen omdat Portugezen dingen graag en-group doen (en met wat te eten erbij). Er zijn verschillende websites met georganiseerde wandelingen door het hele land. We hebben ons bij een of twee aangesloten, en boven mijn verwachting vond ik het leuk. Het is een leuke manier om Portugezen te ontmoeten.
Maar over het algemeen volg ik liever mijn eigen onverwachte pad.

We zijn dus nooit in Panchorra aangekomen. Een boer had een stuk land omheind inclusief het pad dat er doorheen liep …

Goede raad voor wandelen in Noord Portugal

Naast de voor de hand liggende zaken als water, goede schoenen etc, zou ik aanraden om een snoeischaar mee te nemen. Stel je voor, dat iedere wandelaar onderweg wat snoeiwerk zou doen! En nu ik erover nadenk, misschien moeten er altijd twee snoeischaren aan het begin van een route klaarliggen om mee te nemen! (En een zaag, een trimmer, een blikje rood en een blikje gele verf en een kwast.)
Terug naar het onderwerp: Wandelstokken kunnen steun bieden op steile hellingen en handig zijn om overstroomde paden, beekjes of overwoekerde paden over te steken.
Wij gebruiken zelf nooit hi-tec navigatieapps of -apparatuur, maar we hebben van ons gebied een paar militaire kaarten (1: 25.000) gekocht. De serie heet ‘cartas militares’ en is ook beschikbaar in een betaalde app voor op je smartphone. De kaarten zijn niet up-to-date, maar in deze landelijke gebieden is er niet veel veranderd. (behalve de aanleg van windmolenparken bovenop de bergen.)
In de droge, hete maanden is het het verstandig om van te voren het gebied waar je wilt gaan wandelen te checken op bosbranden. Hieronder staat een link naar een goede site.

Neem je snoeischaar mee!

Hopelijk kunnen we volgende maand onze nieuwe website met de wereld delen, inclusief de 39 wandelroutes van de Douro Verde. We werken eraan, stapje voor stapje…


Links:

Uitzicht van de Serra de Montemuro

10 jan 2021

share:

6 Comments

 1. Hola bom dia, ik droom er nu al van om met een snoeischaar op pad te gaan bij jullie 😊 prachtige plaatjes

 2. Lekker buiten zijn, maar wel koud zo te zien.
  Gelukkig wordt je snel warm met bergop lopen, en zo te zien veel zon.
  Zoek maar veel mooie routes voor ons uit.

 3. Geweldig leuk, om jullie belevenissen te lezen
  Wij vertrekken 2 maart naar Portugal. Zeer spannend met de auto, alle hindernissen van de Lock down en onze 5 honden.

  1. Hi Linda. Dank voor je aardige bericht. Dat lijkt me zeker spannend, emigreren in coronatijd.
   Enige voordeel; de portugese instanties zijn iets meer geneigd om te werken via email.
   Boa sorte & bom viagem!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.