Eén van de plekken waar we met bezoek altijd naar toe gaan, is de Vale de Bestança. De Bestança is een bergrivier van 13,5km lang, die uitmondt in de Douro. De vallei is prachtig en ongerept. Je kunt er wandelen over eeuwenoude paden, waar je maar af en toe een oude boer tegenkomt met een paar koeien of geiten.

Gedurende de afgelopen jaren is het gebied een klein beetje veranderd. De gemeente Cinfães, waar de Vale onder valt, heeft de rivier omarmd als één van de hoogtepunten om toeristen te trekken. In 2015 is een informatiecentrum geopend. Er is een netwerk van wandelingen uitgezet en gemarkeerd. (PR1 is onze favoriet). Er wordt een ultratrail-marathon gehouden en her en der zijn bruggetjes vernieuwd. Toch loopt het niet storm en dat is maar goed ook om het ongerepte te behouden.

Dat had allemaal anders kunnen lopen, want in 1993 lagen er plannen om in deze prachtige vallei een hydro-waterdam aan te leggen. Dan zou een deel van de vallei onder water komen te liggen en de oude infrastructuur en de biodiversiteit van de vallei verloren zijn gaan. Gelukkig hebben toen een aantal mensen uit de gemeenschap met succes actie gevoerd en de aanleg van de dam tegengehouden. Deze club mensen is nu nog steeds een vereniging voor het behoud van de vallei.

Deze ‘Associação para a defesa do vale do Bestança‘ organiseert wandelingen, werkmiddagen en schoolexcursies. In de zomers zien we de leden op de Prado, wat zoveel betekent als weide. Er zijn meerdere graasweides langs de Bestança, maar bij één daarvan staat een klein huisje dat dienst doet als clubhuis van de vereniging. Leden mogen op deze wei kamperen en gebruik maken van de buitendouche en keuken. En ja natuurlijk zijn wij lid, al kamperen wij alleen maar in onze eigen tuin!

Onbekend maakt ongeliefd

We hadden een keer een leuk gesprek met de voorzitter van de vereniging, Jorge. Hij was één van de oprichters/actievoerders van de vereniging en heeft een aantal boeken geschreven over de Vale de Bestança en haar omgeving. Hij kent ongeveer alle boeren en landeigenaren van de vallei en wil iedereen laten weten hoe bijzonder en uniek deze vallei is voor Portugal. En tegelijkertijd realiseert hij zich dat het ook niet zó bekend en populair moet worden, dat hier tientallen quads over de paden gaan rijden.
Een moeilijk dilemma als je de natuur wilt beschermen.
Eerlijk gezegd hadden we niet verwacht dat er überhaupt clubs zouden zijn in Portugal die de natuur beschermen, omdat we meer illegale dump zien in de natuur dan bijzondere dieren en planten. Maar dat de Bestança een unieke plek is, is niet moeilijk te zien. In deze vallei zie je bijvoorbeeld bijna geen eucalyptusbossen aangeplant. Je ziet regelmatig roofvogels (buizerd of dwergarend?). Veel sporen van vossen en everzwijnen en je hoort opvallend veel vogels. Een vriendin zag hier zelfs een waterspreeuw en in het voorjaar zien we wel eens de wielewaal. Een deel van het wandelpad langs de Bestança is voorzien van informatieborden met de flora en fauna. (zelfs met engelse tekst!)

Nooit spijt van een duik

Parque de Lazer, Pias, Cinfães

Maar het beste van de Bestança is, dat je er in de zomer heerlijk in kunt afkoelen. We kennen nu al 3 plekken waar je kunt zwemmen, duiken en badderen en er zijn er nog meer. Geregeld zien we ergens een foto van de Bestança met een mooie waterval of poel die we nog niet kennen en ja, dan willen we daar ook nog eens heen (met of zonder bezoek).

Cinfães heeft dicht bij de monding van de Bestança in de Douro én bij het informatiecentrum een ‘parque de lazer‘, een recreatieplaats ingericht. Met een leuke bar die heel het jaar geopend is. Dat is de enige plek waar je makkelijk met de auto in de buurt van de Bestança kunt komen. Je hoeft er maar een trapje af voor een verfrissende duik.

De andere plekken zijn alleen na een stevig wandelingetje van ±25 minuten te bereiken. Zonder bar en dus vaak helemaal privé. En over de kwaliteit van het zwemwater hoef je je geen zorgen te maken: De Bestança wordt aangeprezen als één van de schoonste rivieren van Europa. (Maar het wetenschappelijke bewijs daarvan heb ik nog niet gevonden.)

Handige Portugese woorden

de riviero rio
recreatieplaatsparque de lazer
de valleio vale
de weideo prado
zwemmennadar
de brugo ponte
een poelum poço
een watervaluma cascata


Onderweg naar een afkoelende duik bij Ponte de Covelas

share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.