‘Hoe is HET bij jullie?’ Dit jaar bedoelen we met die vraag vooral hoe Covid-19 je leven beïnvloedt.
In onze plattelandsgemeente aan de Douro, merken we er niet zo heel veel van. Ik ken hier niemand persoonlijk, die besmet is. Maar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners is dermate hoog, dat wij met met nog 120 andere gemeenten in Portugal, onder het strenge maatregelenpakket vallen. Dat betekent dat we, gedurende twee weken, vanaf 23:00 uur niet meer de straat op mogen en in het weekend zelfs vanaf 13:00 niet meer.

Na mijn bezoek aan Nederland vorige maand, waren we al twee weken vrijwillig in quarantaine. Ter voorbereiding had Nuno zo veel ingeslagen dat we het nog wel een maand kunnen uitzingen. En we zijn gelukkig (en) in goede gezondheid. Dus die avondklok en andere restricties overleven we wel.

eentonig en contactloos

Het is alleen een beetje saai, zo zonder sociale activiteiten. En het is uitermate slecht voor ons Portugees. Omdat ik heel erg van kletsen houdt en altijd met iedereen wel een praatje probeer te maken, ging het best wel goed met mijn Portugees. Ik was zelfs niet meer bang om de telefoon op te nemen. Natuurlijk hoorde ik mezelf de ene na de andere fout maken, maar ik kreeg er meer en meer lol in en schaamde me minder voor mijn kaaskoppen-portugees.
Maar zonder de sociale interactie, rent mijn Portugees achteruit.

Portugees leren vanuit huis

Er zit dus niets anders op om weer actief te leren, in plaats van te vertrouwen dat ik me de taal wel eigen maak door hier te leven. De lesboeken motiveren me veel minder dan het kletsen met mensen, maar daar heb ik nu een oplossing voor.
Jaren geleden deed ik in Nederland vrijwilligerswerk met minderjarige asielzoekers. En opeens herinnerde ik me dat één van hen Nederlands leerde van André Hazes en van Goede Tijden. Hij pakte de liedteksten erbij en zong mee met Hazes of zette de ondertiteling voor doven aan en genoot van het gewone taalgebruik van Goede Tijden, Slechte Tijden.

Vertel me hoe het was

In Portugal is ‘Conta-me como foi’ een wekelijkse tv-serie over de familie Lopes uit Lissabon in de jaren ’80. Het koppel Margarida en António wonen met hun jongste dochter Susana en oma Hermida in een appartement. Hun volwassen kinderen Isabel, Tóni en Carlos wonen op zichzelf. Het leuke is dat de aflevering altijd begint met een inleiding verteld door Carlos van nu, geïllustreerd met archiefbeelden. Zo wordt een historische context neergezet en vervolgens zien we hoe dat het leven van de personages beïnvloedt.
De serie is nu bezig met haar 7e seizoen. De seizoenen 1-5 werden al uitgezonden tussen 2007 en 2011. Het verhaal speelde zich toen af in de jaren ’70 en eindigde met 25 april 1974, de dag van de Anjerrevolutie.

In december 2019 is de serie nieuw leven ingeblazen en volgen we de personages in de jaren ’80. En omdat ik ook opgroeide in deze jaren is het een feest van herkenning. Ook al speelt het zich af in Portugal, het geschetste tijdsbeeld is niet heel anders dan het Nederlandse. Ook hier speelden thema’s als de hoge werkeloosheid, de koude oorlog, het begin van drugsoverlast, aids, homo-acceptatie, vrouwenemancipatie, aanslagen door terroristische actiegroepen en zelfs piramidespelen!

De Familie Lopes. (klik voor aflevering 1 van seizoen 6 op de afbeelding)

Meelezen en meezingen

Ik kijk de serie op RTPplay via internet. In de rechterbovenhoek van de videoplayer staat, indien beschikbaar, een button (CC) om de ondertiteling te activeren. Jammer genoeg is de ondertiteling niet bij alle programma’s en afleveringen beschikbaar. Seizoen 7 kijk ik nu zonder, en dat valt niet mee. Maar ja, na Covid-19 moet ik ook zonder ondertiteling weer met iedereen kunnen kletsen…
Meezingen met de jaren’80 hits uit de serie kan trouwens ook. Er is een speciale conta-me afspeellijst op spotify (luister hier). En dankzij dat, ben ik nu helemaal thuis in de Portu-pop van de jaren ’80.
Onderaan deze post vind je een nummer dat je niet wilt missen: zing ook mee met de lyrics!

Andere tips om Portugees te leren

Er zijn nog heel veel manieren om snel, makkelijk, gratis of online Portugees te leren.
Dit zijn mijn tips:
• Lees elke dag een Portugese tekst hardop (of je het nu woordelijk begrijpt of niet)
• Concentreer je op meest voorkomende woorden in het Portugees, een aardige lijstje is deze
• Luister naar een Portugese radiozender, en probeer zinnetjes hardop te herhalen
• Lees de koppen op de nieuws-sites
• Volg, op jouw favoriete sociale mediakanalen, Portugese taal groepen of vloggers
• Dwing jezelf om te spelen met de taal, zoek eens uit hoe je dagelijkse zinnetjes moet vertalen. Mijn vondsten zet ik soms op instagram.

Portugees dat ik leerde van Conta-me como foi

conta-me como foivertel me hoe het was
mãezinhamoedertje
pa!man!
a própositotussen haakjes
segundo sabeszoals je weet
embandeirar em arcodolgelukkig zijn
aborreço-meik verveel me
poço sem fundobodemloze put
estou bastante atarefadaik ben nogal druk
deita esta merda foralaat die rotzooi erbuiten
podes confiar em mimje kunt me vertrouwen
bons sonhosmooie dromen (slaap lekker)
sal nas feridaszout in de wonden
levo-te passearik neem je mee uit wandelen
julgo que simik denk het wel
julgar é muito fácilhet is makkelijk te oordelen
enervadadozenuwachtig
coitadinhaarm ding
mal não farahet kan geen kwaad
está tudo sob controlalles is onder controle

No fundo dos teus olhos de água

Sete gaivotas de carmim
Bordam o céu pela manhã
Sobre colinas de cetim
Dormem telhados de hortelã
No fundo dos teus olhos de água

Sete cantigas de ninar
Saem dos livros de néon
Tocam os sinos devagar
Soltando pétalas de som
No fundo dos teus olhos de água

São sete beijos dos teus para me conquistar
Sete sorrisos dos teus para me transportar
São sete beijos dos teus para me conquistar
Sete sorrisos dos teus para me transportar

8 nov 2020

share:

2 Comments

  1. Wat een slim plan om zo aan je Portugees te werken en heerlijk even die duik terug in jaren 80, echt universeel die sound en outfits. Nog wel een uitdaging om mee te zingen 😊 muy difficil

    1. Fantastisch hè, en dan te weten dat Lena d’ågua nog in de hitlijsten staat met nieuwe nummers. Wereldberoemd in Portugal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.