Toen wij ons huis in Portugal nog niet hadden gevonden, stond ‘op vakantie gaan’ gelijk aan ‘op huizenjacht gaan’. Deze week hadden we een thuis-vakantie gepland met dagtripjes in onze eigen regio. En hoewel we nu helemaal niet meer zoeken, zagen we het ene na het andere leuke huis te koop staan en namen we toch af en toe een kijkje. Het huis op de foto hierboven bleek overigens al verkocht. 😉

Toevallig kregen we een mail van een lezer, die deze week wel echt op huizenjacht ging in Noord-Portugal. Hij schreef: “Momenteel reizen wij door Portugal, om te kijken welk gebied het beste bij ons past, om uiteindelijk iets te kopen. Hebben jullie tips hoe wij dit het beste kunnen aan pakken? Of welke makelaar in het gebied van de Douro vallei goed is en met wie wij contact kunnen leggen?”

Lezerspost vinden wij altijd heel leuk om te krijgen, dus schroom niet of laat een reactie achter in de commentaren onder de posts.
Nu terzake!

Tips om een huis te vinden op het Portugese platteland

De meeste zakelijke, formele, juridische kennis haalden we uit twee goede boeken:
Wonen en kopen in Portugal (nieuwste editie 2019)
Buying Property in Portugal (latest edition 2015)
Hierin staat supergoed uitgelegd hoe je een huis koopt in Portugal en waar je op moet letten tijdens het aankoopproces.

En om te voorkomen dat onze lezer zijn vakantiedagen zou verspillen aan kansloze bezichtigingen, gaf ik de volgende tips:

 • Communicatie via de mail is in Portugal niet zo gebruikelijk. Kijk niet raar op als je nooit een antwoord krijgt op je mail waarin je info of een bezichtiging aanvraagt voor een huis. Langs gaan werkt beter: vaak krijg je dan meer aandacht dan je initieel had gevraagd.

 • Er zijn weinig tot geen aankoopmakelaars in Portugal. Die er zijn, richten zich meestal op buitenlanders/expats. Het aanbod van huizen vind je gemakkelijk zelf via een aantal websites, zoals:
  www.idealista.pt  (platform waar iedereen onroerend goed op kan aanbieden, met handige tool waarop je op de kaart je zoekgebied kan selecteren)
  www.olx.pt (marktplaats van portugal)
  www.era.pt
  www.remax.pt
  www.pureportugal.co.uk
  En wat natuurlijk heel goed werkt is om door het land te rijden en in de gebieden die je aanspreken, bij de lokale makelaars het aanbod te checken in de etalage. Ik probeerde altijd zelf de locatie van het geadverteerde huis te achterhalen, zodat we al een kijkje konden nemen zonder een afspraak met de makelaar te maken. (dat kan je ook een heleboel tijd besparen)

 • Wij vonden de screening van het onroerend goed door makelaars niet zo goed. Daarin is geen verschil tussen de grote, bekende kantoren of de kleine. Ze verkopen je allemaal net zo makkelijk een huis dat in het verleden zonder vergunning is verbouwd of dat überhaupt geen woonvergunning heeft. Wees daar dus zelf alert op!

 • Voordat je gaat bezichtigen/een bod doet, kijk nog eens kritisch naar de foto’s, de omschrijving en hoor de makelaar uit. Als de volgende alarmbellen gaan rinkelen, dan moet het wel heel erg de moeite waard zijn, om het toch proberen te kopen:
  1. de verkoper blijkt niet de (enige) eigenaar te zijn
  2. als je ziet dat aan het huis iets is verbouwd, vraag naar de bouwvergunning van die aanpassing. Als die er niet is, eis dan dat de huidige eigenaar dat in orde maakt voordat jij het koopt.
  3. check of er een woonvergunning is, dat moet de eigenaar je kunnen overhandigen, of het huis moet van voor 1951 zijn.
  4. vraag sowieso altijd of ‘de documenten’ in orde zijn en of je die kunt inzien voordat je een bod doet. Denk aan de inschrijving in het kadaster, de grootte van het kavel, het aantal gebouwen etcetc.
  En als het langer duurt dan twee weken voordat je antwoord krijgt op deze vier vragen, dan is het ook meestal niet in orde.

 • Belangrijk voor huizen op het platteland: bekijk het huis het liefst in midwinter én midzomer. Hoe staat de zon, is er nog water voor irrigatie, zijn er regelmatig bosbranden en zijn de (onverharde) wegen nog bereikbaar? Dit weten we echt uit eigen ervaring: pas na de aankoop leerden we dat de zon vanaf eind november tot eind januari amper boven de berg uitkomt. En dan schijnt de zon maar een half uurtje per dag op ons land.

 • Mocht je iets gevonden hebben waarop je wilt bieden, realiseer je dan dat het, zeker op het Portugese platteland, het een kopers-markt is. Het eerste bod kan je daarom gerust (ruim) onder de vraagprijs doen. Je komt er snel genoeg achter hoe groot de onderhandelingsruimte is.

 • Bij het aankoopproces kun je altijd hulp zoeken van een bemiddelaar, en zal je waarschijnlijk ook een advocaat in de arm nemen. Neem nooit, in geen geval, een bemiddelaar of een advocaat die de verkopende partij aanraadt!

 • Tot slot, overal in het land staan te-koop-borden bij huizen, zonder vermelding van een makelaar, maar wel met vermelding van een telefoonnummer. Dit hoeft niet persé een slecht teken te zijn. Als het echt jouw droomhuis is, vind je vast wel een manier om met de verkoper in contact te komen. 😉
Vende of Vende-se staat er op de borden van huizen die te koop zijn. Aluga-se betekent te huur.

Handige woorden bij het zoeken van een huis in Portugal:

vende-sete koop
imobiliáriamakelaar
imóveisonroerend goed
casahuis
prédiopand/gebouw
edifício(bij)gebouw
quintalandgoed/boerderij
quintinhaboerderijtje
moradiawoonhuis
terrenogrond, veld of terrein
áreaoppervlakte, gebied of terrein
água de nascentewaterbron
poço de águawaterput
furo de águageslagen waterput
minawatermijn
moinhomolen
14 sep 2020

share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.