De Aziatische hoornaar krijgt pas echt trek in verse bijen en bijenlarven wanneer het hoog zomer is. Nu dus.

Nest van Aziatische hoornaar (bron)

De hoornaars hangen in groepjes voor de bijenkast en vallen de honingbijen die in en uit willen vliegen aan. Als het bijenvolk veel bijen heeft verloren krijgen de hoornaars de kans om de kast binnen te dringen en de larven ook op te eten.

De Aziatische hoornaar, latijnse naam: vespa velutina, is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië. In 2004 zijn de eerste exemplaren in Frankrijk gearriveerd met een scheepslading bonsai-boompjes. Al snel verspreidde de exoot zich over het Europese continent. Je herkent haar aan het zwarte lijf met een gele band en de gele poten. In gedrag verschilt ze niet veel van de Europese hoornaar (vespa crabro). Het is ook een grote wesp soort, waarvan alleen de koningin overwintert. In het voorjaar start zij een kolonie. Hoornaars bouwen grote nesten, meestal buiten bebouwde kom, en leven van (rot) fruit, nectar, boomsappen, larven en insecten. Honingbijen kunnen de Europese hoornaars wel aan, maar de Aziatische hoornaar niet. Waardoor deze dames ware slachtpartijen kunnen houden in bijenvolken.

Hoe bescherm je de honingbijen tegen de Aziatische hoornaar?

• Meld het direct als je een hoornaar nest heb gezien. In Portugal heb je daar een speciaal meldpunt voor www.sosvespa.pt.
Wij hadden zelf wat moeite om waarnemingen te melden via deze portal; je kunt het ook doorgeven bij het gemeentehuis of bij de lokale bijenhoudersvereniging. Alle lidstaten van de Europese Unie zijn verplicht om de Aziatische hoornaar te bestrijden. Dus na melding wordt het nest, gedurende de nacht, met een telescopische vlammenwerper uitgebrand.

Binnenkant hoornaar nest (bron bestrijdingsbedrijf)
Uitbranden hoornaar nest (bron RTP)
Een elektrocutie harp

• Hier in Portugal beschermen sommige imkers hun bijenvolken tegen de hoornaar met een elektrisch hekwerkje, die ze harp noemen. Daar vliegen de bijen doorheen maar de hoornaar raakt de draden en wordt dan geëlektrocuteerd.

• Daarnaast kan je de vliegopening van de bijenkasten klein houden, zodat de hoornaar niet naar binnen kan. Je kunt ook een korfje van gaas om de opening maken, zodat de honingbijen wel de vliegplank kunnen bereiken en de hoornaars niet.

• Verf de bijenkasten niet geel, maar de vallen wel. Geel trekt hoornaars aan. (Hun reukzin is heel sterk, dus dit helpt niet 100%)

• Neem kippen en laat ze vrij lopen rond de bijenkasten. Kippen zijn goede hoornaar-vangers, vooral kippen van het Janzé ras schijnen dit goed te kunnen.

• Hang hoornaar-vallen op. Vooral in het vroege voorjaar is de kans groot dat je daarmee de overwinterde koninginnen doodt. Die kunnen dan geen nest meer starten waar later honderden hoornaars uit voortkomen. Later in het jaar helpt het natuurlijk ook, om ze in ieder geval weg te lokken van de bijenkasten.

Een hoornaar-val zelf maken

Zoals ik schreef in een eerdere post, kregen we van Mónica, de lokale imker-adviseur, een aantal vallen mee. Ze zijn heel simpel om te maken. Je hebt alleen twee petflessen, een stukje ijzerdraad, een nietmachine, een schaar, een mesje en boormachine nodig en 10 minuten tijd. In deze video laat ik zien hoe je het doet:

Maak zelf ook een hoornaar val en hang hem in je tuin/straat/park/bos.

En dit drankje doe je in de hoornaar-val:

Van februari tot en met juni vul je de hoornaar-val met appelsap óf met de volgende cocktail:
– 1 liter witte wijn
– 0,5 liter bier
– 0,2 grenadinesiroop
– een shotje sterke drank

Van juli tot en met september gebruik je deze cocktail:
– 1 liter water
– 200 gram suiker
– 12 gram bakkersgist (droog)

Handige Portugese woorden:

Aziatische hoornaarVespa Velutina/ Vespa Asiática
dodenmatar
nestninho
koninginrainha
vernietigendestruir
geelamarela
valarmadilha
grenadinegroselha
biercerveja
witte wijnvinho branco
appelsapsumo de maçã
suikeraçucar
bakkersgistfermento padeiro

30 juli 2019


share:

2 Comments

    1. Net als de Europese hoornaar lusten ze geen mensenvlees. Maar als je ze belaagd, dan zullen ze zich zeker verdedigen door je te steken. (daar gaan ze net als wespen niet dood aan) Een hoornaar-steek is heel pijnlijk. En als je door een groep hoornaars meerdere malen gestoken wordt, dan kan het levensgevaarlijk worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *