We hebben echt een prachtig voorjaar dit jaar in Portugal. De fruitbomen staan in bloei, het regent amper, de nachten niet echt koud, de dagen nog niet heet. Kortom, perfect werkweer!

De steiger op

We hadden dit niet verwacht. Het werk aan het dak hebben we pas gepland in mei, omdat het meestal in april heel hard en veel regent. We besloten daarom om de gevel opnieuw te gaan voegen. De oude voegen zijn op veel plekken gescheurd en daardoor lek. De mieren lopen in en uit en maken waarschijnlijk allemaal nesten in de muren, dus daar mag wel wat aan gedaan worden.

de steiger staat klaar

voegen in granieten muren repareren met kalk mortel

Voegen is een simpel werkje, maar wel heel tijdrovend. Het duurt even voordat je wat handigheid er in hebt, maar zelfs dan doe je niet veel meer dan een paar m2 per dag. Eerst tikken we de slechte voegen eruit. Dat doen we met een beitel en een hamer. Maar we gebruiken ook staalborstels om het mooi schoon te krijgen. 

We hebben in onze gereedschapskist een platte ijzeren staaf gevonden, waarmee ik met weinig moeite de slechte voegen eruit kan wippen. De voegen die nog goed vast zitten, laten we zitten. We tikken ze hooguit wat schoon.

De platte staaf; door de hefboomwerking gaat de oude voeg er zonder krachtpatserij er uit.

Daarna kan het voegen beginnen. Nuno heeft heel veel test-voegen gemaakt. Dat deed hij om de juiste mix te bepalen en de beste techniek en mooiste afwerking.
Mortel met fijn zand ziet er glad uit, maar voegen niet zo lekker. En bij de grove granieten blokken vonden we voegen met een grof korreltje erin mooier. Meer kalk maakt het harder, maar dat is niet persé beter. Uiteindelijk is dit onze mix: 2 delen medium zand, 1 deel fijn zand, 1 deel NHL5 kalk en ongeveer 1 deel water.

Wij vinden het lekker werken als de mortel niet te nat is. Je moet er een makkelijk een soort gehaktbal van kunnen maken.

het voegen zelf

We maken eerst de muur nat met de tuinslang. De voeg die we gaan vullen, spuiten we goed nat (makkelijk met een oude afwasmiddelfles). En dan vullen maar. Nuno vind het lekker om de mortel vanuit zijn hand er in te duwen met een klein troffeltje. Ik doe het helemaal met mijn vingers of vanaf een grotere troffel of een plankje.

nat maken, niet te natte mortel, goed in de voegen porren, helemaal opvullen en na half uur glad strijken met een natte kwast.

Wat je ook doet, werk altijd met goede handschoenen. Kalk bijt, dus binnen de kortste keren heb je kloven, of nog erger, in je vingers. En draag altijd een veiligheidsbril, want een spetter kalkmortel in je oog kan het hoornvlies ernstig beschadigen.

We moeten als de voegen zijn uitgehard, de gevel nog schoonspuiten. Maar het resultaat is al enigszins zichtbaar. Mooi hè?

Portugese woorden over voegen

kalkmortelargamassa de cal
voegen (vullen)encher juntas
troffelponteiro
zandareia
emmerbalde
mortelbakrecipiente
in verhoudingem proporção
mengenmisturar
gevelfachada
14 april 2021

share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.