De verkoper helpt de klant voor ons, die bemoedigend zegt: ‘Hier verkopen ze de lekkerste kippen.’
Ik antwoord: ‘Oh, maar wij komen voor levende kippen’. Nuno en ik besteden er op dat moment weinig aandacht aan, maar achteraf gezien was het een bizar kippen-kopen-avontuur.

kippen kopen via olx

Nuno werkte de afgelopen maanden naar dit moment toe. Als klusje erbij, bouwde hij een kippenhok. In Nederland hebben we ook kippen gehouden, waardoor we weten wat daarbij komt kijken. Bijvoorbeeld dat het hok ’s nachts goed dicht moet zitten, zodat roofdieren er niet in kunnen. In Nederland is een keer een vos binnengedrongen en zo’n afslachting hopen we nooit meer mee te maken. Daarom bouwde Nuno nu een stenen hok. Dat is ook hygiënischer dan een houten hok, waar bloedluizen zich makkelijk schuilhouden in de kiertjes.

Op een dag was het hok af. De nieuwe bewoners konden komen!
Op de markt kan je in Portugal levende kippen, eenden, kalkoenen, parelhoenen, konijnen en andere kleine boerderijdieren kopen. Alleen zijn de markten nu verboden, dus keken we op de Portugese marktplaats, olx.pt.
De dichtsbijzijnde verkoper met mooi en veel aanbod, zat aan de rand van groot Porto, in Paredes. Ter vergelijking, dat is een soort Schiedam. (Zelfs het station lijkt erop).

De verkoper heeft per mail de straatnaam doorgegeven waar we moeten zijn. Langs de doorgaande weg staat een groot bord met allemaal leuke plaatjes van diverse pluimage. We rijden het parkeerplaatsje op, van wat er uitziet als een klein tuincentrum.
Binnen zien we mensen. Zo te zien, de verkoper met een klant. Zien we het goed? Ja, hij pakt twee kaalgeplukte hanenlijven en smijt ze op tafel. De klant schuift de deur voor ons open en terwijl de verkoper de organen uit de lijfjes trekt, begroet hij ons vriendelijk. ‘Goedemiddag, kom binnen. Maar doe de deur dicht!’

Bij de kippenboer

Binnen heeft het tafereel een nog hoger Jan Steen gehalte. Ik som even wat op: Een grote stomende pan water met kippenveren op een elektrische pit, een dikke siamese kater slapend op zakken kippenvoer, kippenorganen op de grond, mauwende zwarte katten die brokjes eten, een berg groen gras, een best schoon uitziende poelierstafel en op de achtergrond een verzameling kippenrennen en een grote buitenspeelplaats met honderden kippen, eenden, hoenen en kalkoenen van diverse leeftijden en soorten. De verkoper, met mondkapje, laarzen en in een smoezelig joggingpak, is klaar met de klant. Hij maakt snel zijn handen schoon, ruimt de kippenveren op, ‘dat is slecht voor de katten’ en geeft dan zijn volledige aandacht aan ons. Ondertussen zijn er nog 6 mensen binnengekomen.
Hij laat ze wachten en gaat ons voor om de levende hennen en hanen voor de verkoop te laten zien.

Het valt op hoe schoon en kalm het is in de rennen. We ontwaren een systeem: De raskippen zitten per soort bij elkaar in 1 hok. De niet verkochte raspaardjes worden losgelaten in de grote ren. Her der staan grote emmers met stro, waarin de eitjes worden gelegd. In een andere ruimte zie ik het warme gloeilicht van een broedmachine.
Na wat gedub en overleg, kiest Nuno twee hennen uit en ik een haan. Waarvan we direct de naam van het ras weer zijn vergeten. De hennen zijn een typische Portugese grijze en bruine. De haan is wit.
Als we met onze aankoop in een grote doos wegrijden, dringt pas volledig tot ons door wat een bizarre ervaring dit weer was. Never nooit, zou je dit in Nederland aantreffen.
Nou ja, in ieder geval niet in Schiedam…

Sonja B., Linda de M. en Willem R. in hun nieuwe kasteel met sobere inrichting.

Portugese kippen woorden

galohaan
galinhahen
pintokuiken
frangokip (culinair)
galinheirokippenhok
ovoei
ovoseieren
cocorocó/cucurucukukeleku
cacarejarkakelen
22 maart 2021

share:

8 Comments

 1. Net gelezen in the Irish times, een ei gelegd op Goede Vrijdag, helpt tegen alle mogelijke ziekten.
  Volgens oude ierse folklore dan, of Corona inbegrepen is weet ik niet.
  Is er al een ei gelegd?

  1. En wanneer moet je dat ei dan eten? Op paaszondag zeker?
   Helaas zijn onze jonge dames nog niet aan de leg.

 2. Nee, dat moet je eindeloos bewaren, tot je ziek bent, dan eet je het als remedie. beweerd wordt dat je dat zelfs na een jaar nog kunt doen. Als je er maar in gelooft.

  1. Gatsie! Die oude Ierse folklore raad ik niemand aan.
   Wel bedankt reactie!
   Nog steeds geen ei hier…

  1. Hi Riet!
   Haantje Willem heeft ze eerder in de gaten dan ik; hij gromt dan naar de hoog zwevende vogels. Er zijn wel wat schuilplekken, die hopelijk voldoende bescherming bieden tegen die rovers. Dus voorlopig fingers crossed en leve de scharrelkip!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.