Als EU-er woonachtig in Portugal, is je rijbewijs hier ook geldig. Je hebt alleen de verplichting om je, binnen 60 dagen na je officiële inschrijving, te melden bij de IMT, de Portugese RVD.
Maar na de eindeloze procedure om onze auto in te voeren, hadden we daar even geen zin in.

Als we dat wel gedaan hadden, hadden we een officieel document gekregen dat ons uitstel voor 2 jaar had gegeven om onze Nederlandse rijbewijzen in te wisselen voor Portugese. Binnenkort verlopen onze Nederlandse en die kunnen we niet meer in Nedrlands verlengen, omdat we officieel in Portugal wonen.

Het was dus tijd om weer naar de IMT te gaan. Netjes binnen de twee jaar, oh nee, we wonen hier al 2,5 jaar!
Via allerlei handige facebook-groepen, wist ik dat we niet weer persé naar Viseu hoefden te gaan, het hoofdkantoor van ons district. Dus werd het Porto.
Met het vooruitzicht van een dagje in Porto, het nuttige met het aangename, durfden het wel aan.

Wat heb je nodig hebt om je rijbewijs om te wisselen naar een Portugees rijbewijs

Op de site van IMT, onder troca de titulo de condução de estrangeiro, staat precies wat je nodig hebt voor deze procedure:

  • Paspoort
  • Nederlands rijbewijs
  • echtheidsverklaring van het rijbewijs afgegeven door RDW. Dat kan je online hier aanvragen, bij één van ons ging er iets mis en dus duurde het wel een paar weken voordat het hier in de postbus lag.
  • bewijs van de NIF
  • bewijs van inschrijving als inwonende van Portugal
  • Doktersverklaring dat je gezondheid het toelaat zonder beperkingen auto te rijden

COVID-19 update, maart 2021:
als je ook het rijbewijs moet omwisselen, kijk dan even naar deze webpagina van de IMT:
apply for a driving license exchange
Ik las in diverse expat groepen op facebook, dat de procedure nu wel 6 maanden kan duren!

Atestado médico (doktersverklaring)

Dat laatste was wel even een dingetje… We stonden nog niet ingeschreven bij een huisarts. We hadden weliswaar een zorgverzekering, maar de dichtstbijzijnde privé-huisarts van onze verzekeraar zit niet bepaald om de hoek. Dat rijbewijs was dus een goede reden om dat ook even te regelen, want iedereen die in Portugal woont heeft toegang tot de zorg, mits je staat ingeschreven met een ‘numero de utente’.
Dat bleek niet zo heel moeilijk. Alleen heeft ons gemeentelijke gezondheidscentrum een chronisch personeelstekort. Daardoor duurde het even tot we een afspraak met een huisarts konden maken…

De gezondheidstest voor het rijbewijs

Een paar weken later hadden we een afspraak. Onze nieuwe huisarts nam er de tijd voor, en maakte er een uitvoerige intake van. Ze wilde alles weten van ons, als nieuwe patiënten. Natuurlijk was de voertaal Portugees en we moesten goed ons best doen om haar bij te houden. Ze schreef verwijzingen door voor een bloedtest en een echo en onderzoeken naar borst-, prostaat- en darmkanker… Huh? Wacht even, wacht even! Laten we eerst maar even die rijvaardigheidstest doen. Dat bleek niet veel meer in te houden dan een bloeddrukmeting, wat luisteren met de stethoscoop en natuurlijk wat letters lezen op afstand.
Klaar, allebei goedgekeurd!

Bij de IMT

Altijd gezellig druk bij de IMT

Zo konden we met het hele pakket paperassen naar de IMT. De beambte nam alles rustig door en ging over tot het inkloppen van onze gegevens. Zucht…nog eens zucht…een bedenkelijke frons… En toen de uitleg, onze vlijtige huisarts had niet alle categorieën overgenomen die op ons rijbewijs en de echtheidsverklaring staan. Dus tja, tja, er zat niets anders op dan dat hij de rijbewijzen alleen met categorie B kon afgeven, zonder AM en BE. Met een nieuwe doktersverklaring konden we dat later wel veranderen, zei hij.
Grrrrrrrr, dat was balen.

Bij binnenkomst trek je een nummer en dan kan het grote wachten beginnen.

Vervolgens mochten we in de wachtkamer weer wachten op onze beurt om foto’s te laten maken.
We geloofden bijna niet wat we zagen. In een andere gang, kwamen we in een rommelig hokje met hoge kasten en daar tussen wat buro’s. Met een supergoedkoop computercameraatje, vast geklikt op een beeldscherm werd onze portret gemaakt, met metalen kantoorkasten als achtergrond en belicht met TL-buizen aan het plafond. Het zijn echt boevenkoppen geworden.

Daarna weer terug naar de beambte. Deze gaf ons een tijdelijk rijbewijs, omdat we de Nederlandse moesten inleveren. En na betaling vertelde hij dat de nieuwe rijbewijzen per aangetekende post opgestuurd zouden worden. De verwachting is dat het binnen een maand er is, maar het tijdelijke rijbewijs is voor de zekerheid 2 maanden geldig.

Post!

En een paar weken later, haal ik twee enveloppen uit onze postbus met daarin onze Portugese rijbewijzen! Niet echt aangetekend dus, maar vooruit. Overigens, in Portugal is het rijbewijs geen geldig ID.

Samengevat: Vanaf het aanvragen van de echtheidsverklaring totdat de rijbewijzen in de bus lagen, heeft ongeveer 5 maanden geduurd.
En de kosten: €4,50 (RDW) + €17 (consult en doktersverklaring) + €30 (rijbewijs) =
totaal €51,50 per persoon.

Veranderen van het rijbewijs…

Om nu toch onze oude categorieën weer op ons rijbewijs te krijgen, moesten we natuurlijk wel nog even terug naar de huisarts. Even werd alleen twee maanden later, omdat onze vlijtige huisarts, die al een vervangende huisarts voor een ander was, nu ook ziek thuis zat.

Met de nieuwe complete doktersverklaringen zijn we nog een keertje langs gegaan bij IMT in Porto.
Wat blijkt? Nee, de regels zijn tegenwoordig veranderd: met de vermelding van categorie B, mag je ook op brommers rijden (AM) en een aanhanger tot 350kg rijden. Om de BE categorie op je rijbewijs bij omzetting mee te krijgen moet je bewijzen dat je daar ook werkelijk een examen voor hebt gehaald.
Alle moeite voor niets! Zucht….

Handige Portugese woorden

rijbewijscarta de condução
wisselentrocar
doktersverklaringatestado médico
autorijdenconduzir veículo
wachtenesperar
trek een nummerretire a sua senha
categoriecategoria
geldigheidvalidade
aangetekende postcorreio registado
voorlopig rijbewijssubstitui o título de condução
het is de moeite nietnão vale a pena

14-02-2020

share: