Voordat ik me officieel als freelancer in Portugal had geregistreerd, hoorde ik over ‘recibos-verdes’. Dat klonk prachtig en mysterieus in het Portugees. Het enige dat ik toen begreep was dat het om facturen die freelancers sturen ging. Maar waarom dat zo heette…?


Dit artikel is gecontroleerd en bijgewerkt in dec. 2022

Wat is een recibo verde?

Um recibo verde, letterlijk een groene kwitantie, wordt in Portugal alleen uitgeschreven door een ’trabalhador independente’, een kleine zelfstandige. De naam is een overblijfsel van het officiële kwitantieboekje (caderneta de recibos) die freelancers vroeger moesten bijhouden en voor de belastingopgaaf moesten inleveren bij het belastingkantoor.

Tegenwoordig kan een freelancer alleen nog digitaal een factuur uitschrijven via het portaal van de Portugese belastingdienst. Je kunt via het portaal verschillende soorten facturen aanmaken. Zoals facturen die nog betaald moeten worden, facturen die al voldaan zijn en er is zelfs een mogelijkheid om te factureren waarbij de klant al een deel van de verschuldigde premies aan de belastingdienst afdraagt. Je bent verplicht om direct bij oplevering van het werk, de factuur in te voeren en te versturen naar je klant, maar dat doet natuurlijk niemand zo strict en daar wordt ook niet streng op gecontroleerd.

Eerlijk gezegd, weet ik echt niet alle mogelijkheden en regels voor het maken van recibos verdes. Dus ik laat hieronder alleen zien wat ik doe. Ik wil in deze blog enkel het mysterie van de ‘recibos verdes’ een beetje ontrafelen voor de beginnende trabalhador independente.

Hoe maak je een Portugese factuur?

Je logt in op het portaal van de Portugese belastingdienst: as finanças.
Op de frontpage zie je direct ‘faturas e recibos verdes’. (met groene lijn omcirkeld)

Vervolgens kun je kiezen of je een nieuwe factuur wil aanmaken (emitir) of dat je eerder ingediende facturen wilt raadplegen (consultar).

Daarna kies je of je een factuur (fatura), een al betaalde factuur (fatura-recibo) of alleen een betalingsbewijs (recibo) wilt indienen.

Nu ben je op de pagina gekomen waar je een nieuwe factuur kunt maken. Bovenin staan jouw persoonlijke gegevens, die heb ik hier buiten beeld gelaten, ivm mijn privacy. Met een pop-down menu kies je onder welke van jouw bedrijfsactiviteiten deze fatuur valt. (Dat heb je op moeten geven toen je jouw onderneming hebt geregistreerd. Voor een uitleg over bedrijfscodes, zie hier).
Daaronder vul je de gegevens in van de afnemer.
Wanneer je zoals ik, regelmatig werkt voor ondernemingen in de EU, hoef je geen BTW in rekening te brengen mits jouw klant met het BTW nummer geregistreerd staat in het het VIES. Neem de exacte gegevens over van dit register wanneer je het BTWnummer van de klant hier hebt gecheckt. Alleen dan hoef je de BTW niet te rekenen.

Onder het groen omcirkelde uitklapmenu kies je de BTW regeling voor de factuur.
Als ik het naar een geregistreerde onderneming in de EU stuur, kies ik hier ‘IVA – autoliquidação [regra geral art.o 6.o, n.o 6, a)]‘.
In de andere gevallen kies je een andere BTW regeling die van toepassing is.

Daarna kies je bovenaan de pagina voor ‘emitir’ ofwel indienen. En krijg je de bevestiging en de mogelijkheid om te anuleren of de factuur uit te printen ‘imprimir’:

En die print ziet er dan ongeveer zo uit, maar dan natuurlijk ingevuld:

Mooi groen hè? Niets mysterieus aan…
Hoewel ik een dergelijke factuur alleen verstuur naar Portugese klanten. Naar mijn klanten buiten Portugal stuur ik een pdf in een formaat dat voor hen gebruikelijk is. En dan is deze dus exclusief voor de Portugese Finanças.

Let op!
Als je een ‘Fatura’ hebt ingediend, moet je later ook een ‘Recibo’ indienen wanneer je de betaling binnen hebt!




Handige woordenlijst bij het maken van Recibos Verdes:

recibos verdesgroene kwitanties
faturafactuur
recibokwitantie
emitirindienen
emitidoingediend
consultarraadplegen
dadosgegevens
adquirenteafnemer
prestadorleverancier
bensgoederen
serviçosdiensten
descriçãobeschrijving
IVABTW
2 nov 2020

share:

8 Comments

  1. Goedemorgen Dona, nav je bericht op FB hier terecht gekomen! Wat leg jij alles duidelijk uit! Heel fijn. Begrijp ik nu dat jij voor je Europese klanten zelf een factuur maakt met de gegevens en daar die je richting de Financas niets mee? Die valt dan weg tegen de ‘officiële factuur’ die je gemaakt hebt in het systeem van de Financas?

    1. Hallo Kirsten, goed om te horen dat je er wat aan hebt.
      Zo worden we samen allemaal een beetje wijzer 😉

      Toen ik voor de eerste keer een ‘recibo verde’ maakte op de portal van de Finanças, dacht ik gelijk… Tja, dat is wel heel anders dan mijn nederlandse opdrachtgevers gewend zijn. Dus inderdaad: ik maak voor hen een pdf-je zoals ze het graag hebben. En hetzelfde bedrag en nummering voer ik ook in op de portal van de Finanças met een omschrijving in het Portugees.

      1. Goedemiddag, Afgelopen week mijn eerste factuur verstuurd. En mijn nederlandse opdrachtgever de recibo verde gestuurd en daarmee konden zij prima uit te voeten. Dat betekent dat deze voldoet aan de eisen van de NL-belastingdienst. Dus ik maak geen factuur op in word/pdf. Wellicht ook handig om te weten.

        1. Dankjewel Kirsten voor je reactie.
          En goed om te horen dat de recibos verdes met gemak worden geaccepteerd in Nederland. Had je de beschrijving van de geleverde dienst of product in het Nederlands beschreven?

  2. Goedendag Dona, korte vraag; moet je je inschrijven/aanmelden, met alle rompslomp erbij, als een bedrijf?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.