‘Ik ga de steiger op’ is een veel gebruikte uitspraak deze maanden bij As Rolhas. En menigmaal verzuchten we hoe blij we zijn dat we deze steiger hebben gekocht, want we voelen ons er heel veilig op. En we hadden al 3 keer de aankoopprijs moeten betalen, als we hem hadden gehuurd!

Sommige Portugese bouwlui zijn hier niet zo voorzichtig….

Steiger kopen in Portugal

De steiger kochten we na veel uitzoekwerk en rondvragen in de omgeving, via een lokale bouwwinkel. Het valt ons iedere keer weer op hoe beschermd de retail-keten in Portugal nog is. De fabrieken werken met agenten en groothandels. En de winkels moeten via de agenten hun bestellingen doen. Dan denken wij, okay, we zien een product op de website van de fabrikant dat we willen hebben, en vragen aan de plaatselijke winkel of ze dat kunnen bestellen. Maar soms lukt dat niet, omdat de agent tegen de winkel heeft gezegd ‘nee, dat kan ik niet leveren’. Reden? Onduidelijk.

Met de steiger lukte het gelukkig wel. De lokale bouwwinkel kon steigers leveren van het merk fecocivil. Een Portugese fabrikant die 3 verschillende steiger systemen maakt: Traditionele, R75 Europese en Multi.
De eerste is het meest simpele en goedkoopste, maar die vonden we te eng om 7,5 of 10 meter hoog te bouwen. De Multi is wat je de meeste professionals ziet gebruiken met allemaal losse onderdelen. Je kunt er alle kanten mee op, maar dat vonden we wat ingewikkeld als amateurs. En dus werd het de R75.

‘andaimes tradicionais’


De bouwwinkel had een software programma van de fabrikant. Daarin voerde hij de gewenste hoogte en lengte, en of we wilden werken met componenten van 2, 2.5 of 3 meter lang. Daarna rolde er een lijst uit met alle benodigde onderdelen/accessoires en natuurlijk de prijs.

Heel handig, maar pas toen we de steiger gebruikten, wisten we wat we precies nodig hadden of extra wilden.

Steiger onderdelen

Voor steigers zijn er namelijk heel veel onderdelen te koop! Je hebt geen idee wat er allemaal kan, of wat handig/onhandig is. Om een voorbeeld te geven; we bouwden een steiger van 12 meter lang, bestaande uit 4 componenten van 3 meter. Waar we niet aan gedacht hadden, was dat we 2 balkonnetjes hebben in de gevel. Gelukkig konden we de lange componenten er nét omheen bouwen. Maar, de gevel is 10 meter lang, dus aan beide zijden stak de steiger 1 meter voorbij de gevel. Op 6 meter en hoger, was dat een akelig gapend gat. Om extra relingen langs de muurkant te bevestigen, moesten we wat extra koppelstukken kopen. Eén nadeel; het duurde zeker 5 weken, voordat de bouwwinkel onze bestelling binnen had.

‘Elk begin is moeilijk’. Zo ook bij het opbouwen van een gevelsteiger.

Steiger opbouwen

Ook hadden we van te voren niet kunnen bedenken, hoe zwaar het is om een steiger op te bouwen. Op youtube vonden we een paar instructiefilmpjes die ons goed op weg hielpen, zoals deze: Scaffolding Training Video. Daarin gebruiken ze weliswaar het Multi systeem, maar het leerde ons hoe je de poten van de steiger goed afstelt voordat je de steiger opbouwt.

Na veel controles met waterpas en loodlijnen, kan er verder gebouwd worden! Tussendoor muurankers en relingen vastmaken.

Het moeilijkste was om de 45kg zware trapgat-vlonders omhoog te krijgen en op hun plek te tillen. Terwijl ik dit schrijf is mijn rug daarvan aan het herstellen, want we hebben afgelopen week eerst de steiger afgebroken en vervolgens weer op een andere plek opgebouwd. Gaandeweg leerden we de beste manier om die grote bodems boven ons hoofd te tillen en op hun plek te leggen. Door ze bijvoorbeeld binnenshuis en via een balkon en het dak de steiger op te schuiven.

Nu kunnen we verder aan het volgende deel van het dak!Portugese woorden rond de steiger

AndaimeSteiger
FachadaGevel
Nivelador de andaimeBase spindel
Perna de andaimeStelraam (frame met staanders)
PranchaVlonder/Plank
TravessaLeuning
DiagonalDiagonaal
RodapéKantplank
EscadaTrap
AbraçadeiraKoppeling
FixadorMuuranker
PerigosoGevaarlijk
PontãoSteiger (voor boten)
9 juli 2022

share:

2 Comments

 1. Wat een klus, gelukkig hoef ik hier maar 1 hoog met mijn steigertje.
  Wel mooi schoon gehouden, zeker nog niet geschilderd.

  1. Daar kan je zeker blij om zijn, Robbie! Het hout is al geschilderd voor dat we het monteren.
   En de steiger blijft inderdaad wel aardig schoon, ook met voegen.
   Jij ook succes met klussen op de steiger!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.