Nu de dagen kort zijn en de avonden lang, trekken we ons ’s avonds terug in onze kleine cabana. Meestal zijn we online, soms lezen we een boek en ik kijk de Portugese ‘uitzending gemist’ van RTP (Rádio e Televisão de Portugal) onder het mom van ‘Portugees leren’. Laatst zonden ze een leuke Duitse spionage serie uit “Deutschland 86” met Portugese ondertiteling. (portugees en duits oefenen tegelijkertijd!) Ik probeer ook wel Portugees gesproken programma’s te kijken om mijn luistervaardigheid te verbeteren, maar meestal is na 5 minuten de lol er vanaf.

Maar op een avond viel ik in een uitzending van The Voice Portugal. Ja, precies als het origineel uit 2010 van John de Mol. Wist je dat het format aan meer dan 150 landen is verkocht?
Het is slow televisie, super voorspelbaar en bijna een letterlijke kopie van het Nederlandse origineel, dus heel makkelijk om te volgen in het Portugees!

Een zangwedstrijd met een jury…

Ook in Portugal is er een belangrijke rol weggelegd voor de jury van the Voice. Tijdens de eerste afleveringen van de serie kiezen ze ‘blind’ hun teamleden uit de kandidaten. Soms hebben 2, 3 of alle 4 de juryleden hun zinnen gezet op een kandidaat en proberen ze deze met veel DRAMA te laten kiezen voor hun team.

En weet je wat zo grappig is? De Portugese jury bestaat uit precies dezelfde stereotypen als de Nederlandse. Een vaderfiguur die in zijn eigen taal zingt; Marco Borsato. Een jonge vlotte vertolkster van old style popliedjes; Ilse de Lange. De rock bitch met snedige opmerkingen; Anouk. En de jonge rapper met een klein hartje; Ali B. In Portugal zijn dit: António Zambujo, Aurea, Marisa Liz and Diogo Piçarra.

António Zambujo, Aurea, Marisa Liz en Diogo Piçarra

Een vreselijk programma, maar Marisa Liz is leuk

Eerlijk gezegd hou ik helemaal niet van dit soort programma’s. Het is zooooo voorspelbaar. zoooooo duidelijk vooropgezet en vooral heeeeel langdradig. In Portugal duurt iedere aflevering maar liefst 3 uur en 15 minuten op de zondagavond.
Maar als ik het als een Portugese les in taal, cultuur en omgangsvormen beschouw, is het heel interessant. En ik ben fan geworden van 1 jurylid: Marisa Liz.

Ze komt uit Lissabon, zingt fado, houdt van uitbundige outfits en is ook de frontwoman van de band Amor Electro. En die hebben wel leuke liedjes, zoals deze hieronder. Geniet vooral van de geweldige verkleedpartij van Marisa!

De beste deelnemer van the Voice 2019

Sinds die ene keer heb ik overigens niet nog een aflevering van deze commerciële onzin gekeken. Maar als het weer 6 weken achter elkaar regent, zou het zomaar kunnen gebeuren. Hopelijk zit de beste kandidaat van de aflevering die ik zag er dan ook nog in. Hugo Vasconcelos komt notabene uit onze omgeving! Maar hij gaat vast niet winnen, dan doen mijn favorieten nooit…

Handig woordenlijstje voor ‘The Voice’

de stema voz
de stoela cadeira
in mijn teamna minha equipe
een jongenum rapaz/menino
een meisjeuma menina
ik wileu quero

share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.