“Waarom ben je in Portugal komen wonen?” vraagt menigeen hier. Steevast beantwoord ik die vraag met “Voor een ander leven”.
Ik doel daarmee op de wens om nog iets anders te doen met mijn leven dan dat ik voorheen deed. Ik werkte ± 20 jaar als freelance filmmaker. En ondanks dat ik mijn werk met veel plezier deed en ik de gelukkige positie had om aan geweldige projecten mee te werken, benauwde de gedachte dat ik dat nog ±20 jaar zou doen. Ik wilde mezelf opnieuw uitvinden en ontdekken wat ik nog meer kan.
De emigratie naar Portugal heeft me gedwongen om veel nieuwe dingen te leren; natuurlijk de taal en ook op het gebied van bouwen en renovatie. En als freelancer focus ik me nu meer op schrijven van teksten en scripts (zie hier).

comeback van de regisseur

Begin juni belde Hugo, de man van mijn yoga juf. Het festival waar ze ieder jaar optreden, houdt dit jaar een on-line editie en hij was gevraagd een video op te leveren van hun performance. Kon ik hem daar bij helpen?
Natuurlijk, hoewel ik me direct afvroeg of dat wel een boeiende video kon worden. Cátia en Hugo zijn wereldkampioen levende standbeelden. Dat dreigde een statische video te worden.

Strapafourd_The Kiss from Rodin
Wereldkampioen 2019 op het World Living Statues Festival in Arnhem

Maar Hugo nam gelijk mijn twijfel weg. Voor deze online editie besloot hij zijn jongleurs-kunsten met een glazen bal in te zetten. Ik had er nog nooit van gehoord maar dit zogenaamde ‘contact juggling’ is één van de moeilijkste jongleurs disciplines, heb ik me laten vertellen.

Hugo vroeg dan ook zoveel mogelijk tijd voor de deadline om nog te trainen. Op de afgesproken, uiterste dag om te filmen, regende het pijpenstelen. Hugo appte ’s ochtends: Kunnen we het verplaatsen naar morgen? Ik stelde hem gerust, nee joh, het klaart vast op vanmiddag. Ik ben er na de lunch, als het echt niet gaat, kunnen we nog zien.

En ja, zowaar, na de lunch hield het op met regenen, hoewel het nog niet bepaald zonnig was. Bij aankomst stond Cátia een bibberende Hugo van top tot teen te schminken met klei. De anders zo relaxte Hugo, leek zowaar een beetje nerveus.
Ik werd er kalm van en bleef dat zelfs toen Hugo vertelde dat het festival had gevraagd of we in plaats van over-overmorgen, overmorgen konden opleveren. Ik zal mijn best doen, zei ik.

Gelukkig ging het van een leien dakje. De opnames verliepen soepel, de zon brak mooi door en de dag erna monteerde ik de video rap in elkaar. Ik verzuchtte tegen Nuno, ging het bouwen ook altijd maar zo soepeltjes en zonder hoofdbrekens. 
Dankzij mijn eerste Portugese productie zag ik weer eens in: mijn vorige leven was ook zo gek nog niet!

het resultaat

share:

9 Comments

 1. Prachtig:: de perfornance, de setting, magie en meesterschap in jongleren, de muziek en vogels En op achtergond jullie mooie omgeving .. dat heb je er maar mooi op gezet en wat ben jij toch een multilalent 😊

 2. Hi, mooi dat eerste stuk tekst over iets anders doen in je leven. Nou dat doe je, ik was diep onder de indruk van de trappen, terras en muren aan de achterzijde van het huis. En natuurlijk al die andere grote klussen, voor elk probleem vinden jullie een oplossing en voeren het dan ook uit.
  Dat je ook weer je oude vakgebied oppakt is super. Ik zou wel Portugese docu’s uit jouw streek willen zien. Ben benieuwd hoe het gaat met die familie die we in het bos tegenkwamen.
  Het platteland is hot.
  Zie countryside a report:
  https://www.youtube.com/watch?v=ITUZ7gVHRXo
  https://www.taschen.com/pages/en/catalogue/architecture/all/08008/facts.koolhaas_countryside_a_report.htm

  1. Wat een lief bericht Melanie, dank dank!
   We gaan de links bekijken, En zonder planning realiseren we heel veel, dus wie weet komen die portugese docu’s er ook op een dag wel 😉

 3. Wat een geweldige jongleur (die is het ook nog niet verleerd) en een prachtige video, ritmisch helemaal in tune met de performance en de muziek!

 4. Wow, wat een betoverend jongleerwerk! En ook zo prachtig in beeld gebracht…. je zou wat moeten doen met dat talent van je 😀!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.