Hier op het Portugese platteland zijn internetwinkels onmisbaar. Zeker als je aan het verbouwen bent en niet stad en land wil afrijden voor dat ene stuk gereedschap of materiaal om te horen dat ze het niet op voorraad hebben.
Er zijn nog niet zoveel goede internetwinkels in Portugal. Daarom we bestellen vaak in Spanje, waar het aanbod voor doe-het-zelvers groter is. Gelukkig bezorgen de Spaanse winkels net zo makkelijk in Portugal als in eigen land.

Er is één grote MAAR: De bezorgers moeten naar je huis kunnen (of willen) komen.

We werden verrast met een pakketje uit Nederland en stond ik zomaar te huilen om een pakje stroopwafels…

De bewegingen van de pakjesbezorgers

We wonen hier nu bijna 4 jaar en na ongeveer 50 bezorgingen, weten we ongeveer hoe we de bezorgers kunnen verleiden naar ons huis te komen. Los van de ‘gewone’ postbode, gaat het meestal als volgt:
Er komt het bericht van de winkel dat de bestelling onderweg is. Met een beetje geluk weet ik dan welke bezorgdienst gaat komen en heb ik een tracking code gekregen om te volgen waar het pakket is. Dat volg ik met een arendsoog…
De ochtend dat het pakket vanuit het distributiecentrum in ’transit’ is, dan weet ik dat het pakket die dag wordt bezorgd. Later op de dag krijg ik dan een telefoontje van de bezorger. Iedere bezorger checkt of we wel thuis zijn, omdat hij geen zin heeft om voor niks al die kleine landweggetjes af te rijden.

Als versgebakken immigrant is dat verschrikkelijk, want de bezorgers bellen meestal terwijl ze aan het rijden zijn en ze praten altijd heel snel: Kortom, je verstaat er geen kloot van!
Met zweet op mijn voorhoofd probeerde ik in het begin nog een normaal gesprek te houden, maar dat leidde eigenlijk nooit ergens toe. Met als gevolg dat ik wel eens naar de buurman ben gerend om hem de bezorger uit te laten leggen waar we wonen. Of dat de bezorger zei, dat hij het pakket ergens achter liet. Dat laatste was helemaal erg, want dan twijfelde ik daarna of ik hem goed had verstaan. Bedoelde hij dát restaurant of dat andere, of die winkel of die andere? Om nog maar niet te beginnen over de discussies die Nuno en ik na die telefoontjes hebben. “Maar wat heeft hij nou precies gezegd? En waarom heb je hem niet daar naar toe laten rijden?” Aaaargggghhhhhh.

Het is allemaal het gevolg van dat we niet echt een adres met een straatnaam en een huisnummer hebben. Ons adres is ‘dorpje V’, en dat is op Google niet te vinden. En al weet je het wel te vinden, dan weet je niet welk huis van ons is. Daarom bellen de bezorgers eerst op om te vragen of we er zijn. En vervolgens verwachten ze dat ik precies uitleg hoe ze moeten rijden. En als ze het halverwege even niet meer weten, dan bellen ze gerust nog 5 keer. De hel, als je nog niet goed Portugees spreekt…

Maar op een goede dag, toen ik al wat makkelijker kon telefoneren in het Portugees, bedacht ik een truc. Als een bezorger me belt, zeg ik standaard 2 zinnen: “Ja, we zijn thuis.” En, “Mag ik een link naar Google Maps van onze locatie sturen?”. Ook al versta ik verder niets van het gesprek, meestal zijn ze blij met mijn aanbod. Ik stuur dan per sms de link naar onze locatie en meestal staat even later de bezorger bij ons op het terrein!
Fácil – Makkkelijk!

En als de bezorger is geweest, is het soms een heerlijke traktatie!

Eufemismen van bezorgbedrijven

Maar het gaat niet altijd makkelijk. Het gebeurt regelmatig dat de bezorger, net zo hardnekkig als ik, zijn zin wil doordrukken. Dus dan brengt hij het toch naar een dichtstbijzijnde pick-up punt. Als je het dan daar gaat ophalen, blijkt dat er een reden was dat hij niet naar je huis wilde komen. Bijvoorbeeld dat de verpakking helemaal kapot is. Of nog erger, dat er spullen uit het pakket zijn verdwenen. Dat is niet de schuld van de bezorger, die kreeg het zo mee uit het distributiecentrum. En ik snap dat hij dan denkt, ”Doei, ik ga daar niet de klappen voor opvangen”.

Zo langzamerhand kennen we de taal van bezorgbedrijven wanneer ze problemen wat willen verbloemen. Een lijstje:

Bericht van pakketdienst:Betekenis:
Bezorger: Kan ik het bij winkel/restaurant X achterlaten voor u? Ik wil niet naar je toe komen, want het pakket is beschadigd
In track-and-trace overzicht:
Er is een ongeluk gebeurt.
Het pakket is beschadigd, we zijn het aan het dichtplakken
Per mail/track-and-trace:
Het bezorgadres van uw pakket bestaat niet
Het pakket is zo erg beschadigd dat uw adres niet meer te lezen is
Per mail/track-and-trace:
De weg naar uw bezorgadres was vertraagd
Uw pakket is beschadigd en we weten niet zeker of het nog wel compleet is, dus we durven het niet te bezorgen
Per mail/track-and-trace:
Het pakket kon niet worden afgegeven, want er was niemand thuis.
(Terwijl wij thuis in quarantaine zaten)
Uw pakket heeft onderweg in een regenplas gestaan en nu ligt het helemaal uit elkaar, daarom durven we het niet te bezorgen.
Bezorger:
Jullie deelgemeente bestaat niet.
Uw pakket is per ongeluk aan de andere kant van het land in een distributiecentrum terecht gekomen en daar kennen we jullie deelgemeente niet.
Speciale ramenkit, in Nederland besteld, had veel moeite om naar Portugal te komen…

Wat ook helpt om je pakket goed bezorgd te krijgen: Als je de bestelling doet, kan je vaak extra informatie voor de bezorging in typen. Tegenwoordig geef ik daar een korte routebeschrijving naar ons huis. En zet altijd je telefoonnummer erbij!

Wat ik er verder over kan zeggen is dat je soms volhardend moet zijn. Als je pakket ergens blijft hangen, probeer dan te achterhalen waar het dichtstbijzijnde distributiecentrum zit en stuur ze een mail. Of meld het bij de verkoper, dan kan die een boze mail schrijven naar het bezorgbedrijf.
In deze mails ben ik minder beleefd en meer dwingend dan ik in het Nederlands schrijf. In Portugal kijkt niemand op dat je in bevelen schrijft als je gepikeerd bent.

Tegen de bezorgers die hier aan huis komen blijf ik altijd aardig. Als het ingewikkeld voor ze was, geef ik ze een fooi. Die mensen moeten hard werken voor hun centen. En ik kan het weten, want op een blauwe maandag reed ik ook in een bezorgbus van de post. (De hel…)

Handige woorden voor bestellingen in Portugal

o enviode verzending/het pakket
entregar(af)leveren/bezorgen
ponto de entregaafleverpunt/bezorgpunt
moradaadres
o estado do seu enviode status van uw pakket
a encomendade bestelling
o transportadorde transporteur/bezorger
o entregadorde koerier/bezorger
seguirvolgen
Sim, estamos em casaJa, we zijn thuis
Sim, ficamos em casaJa, we blijven thuis
Posso mandar um link em Google Maps da nossa localização?Mag ik een link op Google Maps van onze locatie sturen?
6 juli 2021

share:

6 Comments

  1. Having a good laugh… even in metropolitan Porto it is an exercise in coordination/frustration to have a package delivered! Kudos to you for your persistence and continuing humor! Obrigadissimo!

  2. Schitterend om dit stukje te lezen en kennis te nemen van jullie slimme bezorg-oplossingen, die bovendien blijken te werken in de praktijk. Groetjes van Robert Steur.

  3. Wanneer iemand in Nederland je een pakket (Há fijn) per Post NL stuurt, wordt dat, als het niet in de brievenbus past, sinds enige tijd – vaak zonder verzender of geadresseerde daarover in te lichten – aan een willekeurige bezorgdienst uitbesteed. Naar ons laatste pakket, waarop geen telefoonnummer stond, omdat we – als we toevallig niet thuis waren – altijd een berichtje in de bus vonden om het op het postkantoor op te gaan halen, hebben we weken lopen zoeken. Dus, zoals Dona al opmerkte: Altijd het telefoonnummer van de de geadresseerde vermelden.
    De Portugeest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.