Tijd voor een update over onze bijen!
Vorig jaar kregen we toevallig een zwerm bijen en sindsdien zijn we weer imkers. Maar om eerlijk te zijn, de zwerm was erg klein en we twijfelden of het de winter zou overleven.
Maar dat lukte en door het mooie weer in februari en maart groeide het volk goed. Vanaf mei kon ik ze meer ruimte geven en bouwden ze nieuwe raat uit in de nieuwe ramen. En aan het eind van de maand waren bijna alle 10 ramen gevuld met eieren en larven; het volk was volgroeid. Ik genoot van het geluid van zoemende bijen en we zagen ze op zoveel bloemen in de tuin: zelfs in de grote bloemen van de pompoen.

Toen ik in juni bovenin de ramen een rand van honing zag, heb ik een nieuwe honingkamer op het volk gezet. Het was al een beetje laat in het jaar en ik had niet verwacht dat ik dit jaar honing zou oogsten. Maar zo hadden ze tenminste ruimte om hun wintervoedsel op te slaan.

This image has an empty alt attribute; its file name is bee_frames_portugal-1024x275.jpg
Van links naar rechts:
Raam met vol met broed en een rand van honing bovenin, in controleer een raam op koninginnencellen en hetzelfde raam met nieuw gebouwde raat.

De bijen werkten hard in de honingkamer. Binnen een paar weken bouwden ze nieuwe honingraten en vulden ze alles met verse honing. Maar de honing werd nog niet verzegeld.
Sindsdien is het droog weer, wat betekent dat er minder nectar in de bloemen is en er minder bloemen zijn. De bijen weten dit en beginnen te reageren door het aantal monden dat gevoerd moet worden te verminderen! Nu heeft een bijenvolk alleen mannelijke bijen nodig tijdens het broedseizoen. En als dit seizoen bijna ten einde loopt en de aanvoer van nectar vermindert, begint het bijenvolk de darren af te danken!

De darrenslacht.

Rond 17 uur ’s middags wanneer de darren huiswaarts keren, laten de werksters ze niet meer binnen. Ze duwen de heren de kast uit of tillen ze zelfs op en vliegen ermee weg! In Nederland hebben we deze darrenslacht nooit zo goed kunnen zien zoals hier. De darren ‘schreeuwden’ zelfs!
In het Portugees wordt het ‘a matança dos inocentes’ genoemd: de moord op de onschuldigen. Na een week was het voorbij.

Vandaag heb ik weer even snel in de kast gekeken, maar nog steeds geen verzegelde honing. Ik denk dat we moeten wachten tot volgend jaar met honing oogsten. Dit jaar mogen ze het zelf houden. En als de droogte aanhoudt, moet ik ze misschien nog voeren voor de winter.

Wat portugese imkerwoorden

honingmel
ratenfavos
koninginrainha
werksterbijenas abelhas operárias
de darrenos zangões
broedcriação
raamcaixilho
6 aug 2020

share:

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.